Evenimentul ZileiActualitateBogdan Aurescu ferm pe poziție. Replică la atacul Ambasadei Rusiei

Bogdan Aurescu ferm pe poziție. Replică la atacul Ambasadei Rusiei

Bogdan Aurescu ferm pe poziție. Replică la atacul Ambasadei Rusiei
Referindu-se la tensiunile de la granițele țării, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a afirmat duminică că orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO. 

El a subliniat că NATO „este cea mai puternică alianţă politico-militară”. Aurescu a făcut referire și la avertismentul mai mult sau mai puțin voalat, al Rusiei. Ministrul spune că este regretabil că diplomația rusă nu știe că România este în NATO de 17 ani.

„Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute. Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”, a subliniat şeful diplomaţiei române la Antena 3.

„România este NATO”

El a făcut referire și la recentul mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Ministrul a evidenţiat astfel că „România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”.

Recentul anunţ al Federaţiei Ruse privind retragerea trupelor din jurul Ucrainei arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren şi ar putea să fie folosite “într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment”, a mai afirmat  Bogdan Aurescu.


Accesează: