Bogdan Aurescu, după reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia: Ne aflăm într-o realitate total diferită. Este o amenințare fără precedent!
- Sabina Popescu
- 28 mai 2022, 10:45
Bogdan Aurescu a subliniat importanța Trilateralei România-Polonia-Turcia, în circumstanțele reuniunii de la Ankara, unde s-a celebrat împlinirea a zece ani de la crearea acestui format, punând în lumină coordonarea și angajamentele celor trei state de pe flancul estic și sudic al NATO. Întrevederea a avut conotații cu atât mai importante cu cât războiul pe care Rusia l-a declanșat la granițele țării noastre pare să progreseze.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, 27 mai 2022, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii.
Reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc în contextul situației speciale de securitate generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și în contextul aniversării în 2022 a 10 ani de la crearea acestui format.
Bogdan Aurescu a participat la reuniunea Trilateralei România-Polonia-Turcia
În cadrul conferinței, Bogdan Aurescu a arătat că, în ultimul deceniu, cele trei state au făcut progrese semnificative atât în ceea ce privește dialogul politic, cât și în ceea ce privește cooperarea practică. La reuniunea cu omologii săi, ministrul român de externe a discutat despre războiul din Ucraina și consecințele sale asupra NATO, cu tot cu multiplele sale fațete.
„În calitate de Aliați de pe flancul estic al NATO, împărtășim îngrijorarea cu privire la impactul destabilizator al agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, pentru securitatea regională, europeană și euro-atlantică în ansamblu. Parametrii arhitecturii de securitate în Europa și în spațiul euroatlantic au fost foarte mult afectați de războiul ilegal care a fost declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, de a consolida securitatea euroatlantică și, pe de altă parte, de a proteja ordinea internațională bazată pe reguli.
Ne aflăm acum într-o realitate total diferită de cea în care ne aflam acum câteva luni. Este o amenințare fără precedent căreia trebuie să îi facem față în mod corespunzător. Am subliniat în discuțiile noastre de astăzi că sarcina noastră cea mai importantă acum, ca aliați, este de a proteja securitatea euro-atlantică pe termen lung”, a declarat Bogdan Aurescu, după discuțiile pe care le-a avut cu omologii săi din Polonia și Turcia.
Eforturi multiple pentru rezolvarea crizei exporturilor de cereale
Potrivit oficialului român, deciziile luate de reprezentanții NATO încă din luna martie 2022 au reprezentat deschiderea unui nou capitol privind poziția tot mai puternică a alianței. Pentru Guvernul de la București este important ca hotărârile care se vor lua în luna iunie, la următorul summit organizat la Madrid, să fie cele corecte și curajoasă, a spus Bogdan Aurescu.
„Am subliniat, de asemenea, necesitatea de a continua sprijinul și asistența acordată Ucrainei pentru a-i spori capacitatea de rezistență în abordarea amenințărilor și provocărilor cu care se confruntă. România a depus un efort multidimensional pentru a sprijini eforturile Ucrainei, pentru a sprijini refugiații care au venit în România - peste 1.000.000 de persoane care au trecut granițele noastre - iar efortul umanitar a fost, într-adevăr, substanțial.
În același timp, sprijinim economia Ucrainei prin facilitarea transferului de mărfuri ucrainene, inclusiv cereale, prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră, prin Portul Constanța, cel mai mare din Marea Neagră, spre alte destinații. Și am discutat astăzi despre cum să lucrăm împreună cu alți parteneri pentru a crea un coridor de transport care să permită transferul produselor agricole ucrainene spre terțe destinații. Bineînțeles, acest coridor trebuie să includă Marea Neagră și strâmtorile Mării Negre. Și, bineînțeles, este important, din această perspectivă, să luăm în considerare toate aspectele posibile, inclusiv protejarea navelor comerciale de minele plutitoare”, a mai spus șeful Ministerului Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu.