Bogdan Aurescu a fost chemat de ministrul de externe din Austria pentru discuții. Aderarea României la Spațiul Schengen, principalul subiect

Bogdan Aurescu a fost chemat de ministrul de externe din Austria pentru discuții. Aderarea României la Spațiul Schengen, principalul subiect Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, 12 decembrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg. Întâlnirea a avut loc la solicitarea părții austriece.

Cei doi oficiali au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că întâlnirea dintre cei doi miniștrii a fost precedată de alte discuții telefonice pe care Bogdan Aurescu le-a purtat cu ALexander Schallenberg. Pe parcusul discuției, ministrul de Externe român a subliniat că este necesar să fie găsită o soluție pentru ca Austria să își schimbe votul.Aurescu a contrazis, din nou, declarațiile oferite de Austria în privința fluxului de migrație ilegală. Ministrul de Externe a spus că datele pe care le are Austria nu corespund în niciun fel cu statisticile și evaluările agențiilor europene, Frontex, Europol și Agenția Uniunii Europene pentru Azil. De asemenea, nici rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen nu susțin argumentele pe care Viena le-a adus în Consiliul JAI.

Bogdan Aurescu a insistat ca România să intre în Spațiul Schengen

Ministerul a mai transmis că Aurescu s-a arătat preocupat față de îngrijorările Austriei privind creșterea migrației ilegale. De asemenea, ministrul a avansat propuneri de sprijin și cooperare pentru adoptarea unor măsuri concrete. Bogdan Aurescu a susținut că intrarea în spațiul de liberă circulație „nu poate fi conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă”. Ministrul a amintit că România a trecut cu bine cele două misiuni de evaluare care au avut loc în luna octombrie și noiembrie.

În același timp, ministrul a repetat că nu este de acord ca țara noastră să impună  presiuni asupra companiilor austriece din România. Aurescu a mai punctat că acest lucru nu se va întâmpla. În același timp, Austria a spus că vrea ca CE să vină cu propuneri pentru a combate numărul de imigranți.

„Partea austriacă a reiterat așteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migrației pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcția răspunsului la îngrijorările sale și a susținut importanța scăderii globale a numărului de migranți care ajung în Austria. A arătat că așteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene”, se mai arată în comunicatule emis de MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News