Ambasadorul României la Viena, chemat în țară. Țara noastră scade rangul reprezentării diplomatice în Austria. Update

Ambasadorul României la Viena, chemat în țară. Țara noastră scade rangul reprezentării diplomatice în Austria. Update Sursa foto: MAE

Ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară pentru consultări. Decizia a fost luată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu în contextul votului negativ dat de Austria în Consiliul JAI. Oficialii de la Viena s-au opus aderării României la Spațiul Schengen. Rechemarea ambasadorului este o decizie politică și semnifică o răcire a relațiilor diplomatice cu acest stat

Update 16.47: Emil Hurezeanu a fost rechemat în țară, pentru că oficialii români vor scădea rangul reprezentări diplomatice în Austria. Nu vom mai avea ambasador, ci doar însărcinat cu afaceri.

Update 13:21: În vreme ce Ministerul Afacerilor Externe îl recheamă în țară, pentru consultări, pe ambasadorul Emil Hurezeanu, românii îi consideră vinovați pentru eșecul Schengen pe alții. Jurnalistul Ionuț Cristache a prezentat rezultatele unui sondaj intern al PNL care arată pe cine văd românii responsabili pentru votul negativ primit în Consiliul JAI.

Pe primul loc, indicat de 36% dintre respondenți este președintele Klaus Iohannis. El este urmat PSD, cu 9%, PNL, cu 8%, de premierul Nicolae Ciucă, cu 5%, AUR, 4%, Marcel Ciolacu, președintele PSD cu 3%. Un procent de 2% dintre cetățenii români consideră că vina aparține și celor de la USR, în vreme ce 1% dau vina pe UDMR.

Doar 11% dintre români susțin că vina pentru eșecul Schengen aparține altora, din afara clasei politice, în vreme ce 21% dintre cei întrebați au refuzat să răspundă sau au spus că nu știu pe cine să dea vina.

Update 13:10: Jurnalistul Ionuț Cristache susține, într-o postare pe Facebook, că Emil Hurezeanu a fost retras din calitatea de ambasador al României în Austria. În opinia sa, aceasta este interpretarea comunicatului oficial al MAE, conform căruia Emil Hurezeanu a fost rechemat în țară pentru consultări.

„Breaking NEWS: Se pare că ambasadorul Hurezeanu nu este chemat pentru consultări acasă! Este chemat în centrală pe termen nelimitat, cu alte cuvinte este retras din calitatea de ambasador al României în Austria!!!”, a scris Ionuț Cristache pe Facebook.

 

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasadoarea Austriei convocată la MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, la sediul MAE. Ministrul român i-a transmis poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei. Bogdan Aurescu a precizat că acest vot va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale.

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic - Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, a anunţat MAE, într-un comunicat.

Ministrul Aurescu i-a transmis ambasadoarei protestul faţă de acuzaţiile autorităților austriece cu privire la aşa-zise presiuni asupra firmelor austriece, inadmisibile și neconforme cu realitatea.

MAE va rămâne angajată în atingerea obiectivului Schengen

Conform comunicatului, MAE va rămâne angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și de celelalte instituții pentru realizarea aderării României la Schengen.

„În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii româneşti implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spaţiul Schengen, ca parte esenţială a consolidării securităţii interne a Uniunii Europene în ansamblul său. MAE reaminteşte faptul că în toată această perioadă partea română a acţionat ferm, prin demersuri concrete şi complexe, reuşind cu succes înlăturarea obiecţiilor Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, aşa cum a fost clar menţionat de partea olandeză în cadrul reuniunii”, se adaugă în comunicat.

Totodată, MAE și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum şi a partenerilor de cooperare din ţara noastră care au sprijinit demersul României.

Ne puteți urmări și pe Google News