Bodog are SUSȚINERE de la Bruxelles. Miniștrii Sănătății vorbesc despre o situație GRAVĂ
- Olguta Solomon
- 9 decembrie 2017, 09:07
Florian Bodog, Ministrul Sănătății, a participat la Reuniunea Consiliului miniştrilor UE pentru Sănătate, desfășurată la Bruxelles.
Oficialul român a atras atenţia asupra efectelor deosebit de grave pe care le generează exportul paralel de medicamente. Conform lui Bodog că unele companii nu respectă obligaţia de a asigura stocurile de medicamente după notificarea retragerii de pe piaţă.
„Această situaţie împarte cetăţenii Europei în două categorii, cei care primesc tratamente adecvate şi la timp şi cetăţeni europeni care sunt în imposibilitatea de a se trata corespunzător. Având în vedere această situaţie, solicităm de urgenţă Comisiei Europene un mecanism de control şi reglementare a exportului paralel la nivel european, de asigurare a serviciului public de către companii şi de reglementare a situaţiilor care decurg ca urmare a retragerii de pe piaţă a medicamentelor”, a declarat Florian Bodog în timpul intervenţiei, conform DCNews.
Bodog, susținut ceilalți miniștri din Europa
Ministrul Sănătății român s-a bucurat de suținerea omologilor săi. Ministrul grec a semnalat problemele legate de retragerea de pe piaţă a unor medicamente, din motive comerciale. Acesta a mai afirmat că este nepermis ca industria farma să "şantajeze" autorităţile în ceea ce priveşte punerea şi menţinerea unor medicamente pe piaţă.
„Şi oficialul ungar al Sănătăţii a susţinut problema semnalată de Romania. Mai mult, a precizat necesitatea asigurării unui cadru legal european care să asigure accesul la medicamente în funcţie de capacitatea de finanţare a statelor membre, afirmaţie întărită şi de ministrul Sănătăţii din Danemarca, care a propus elaborarea unei viziuni europene pentru a rezolva această problemă. În discursul său, oficialul maltez a subliniat faptul că aprovizionarea cu medicamente nu trebuie să ţină cont doar de interesele comerciale, pacienţii trebuie sa aibă accesul garantat”, se arată în comunicat.
Ministrul Sănătăţii din Olanda a semnalat, de asemenea, necesitatea eliminării problemelor de aprovizionare cu medicamente la nivelul statelor membre şi asigurarea accesului tuturor pacienţilor europeni la medicamente ieftine. Concret, orice pacient ar trebui să cumpere medicamete din orice țară UE.
„Ministrul Sănătăţii din Slovenia a semnalat faptul că accesul la medicamente este mai scăzut pe pieţele mici şi a solicitat implementarea unor reglementări care să definească mai precis obligaţiile de interes public ale agenţilor economici, în timp de Lituania a propus şi ea măsuri de control al exportului paralel. În discursul său, ministrul suedez al Sănătăţii a subliniat importanţa disponibilităţii şi a preţului accesibil al medicamentelor pe pieţele europene. Oficialul Italiei a propus ca soluţie extinderea cooperării între statele membre pentru achiziţiile comune de medicamente”, afirmă sursa citată.
Totodată, oficialul Sănătăţii din Cipru a declarat că sprijină demersurile pentru rezolvarea acestei probleme, întrucât decizia companiilor de a nu pune la dispoziţie medicamente pe anumite pieţe pune în pericol sănătatea populaţiei din ţările respective. În discursul său, ministrul din Croaţia a semnalat faptul că şi în această ţară accesul la medicamente este greoi.
Oficialul slovac a adus în discuţie şi preţul mult prea ridicat al medicamentelor inovatoare. „Şi ceilalţi miniştrii ai Sănătăţii prezenţi la reuniune, din Portugalia, Spania, Irlanda si Polonia, au susţinut ferm poziţia ministrului Sănătăţii din România. La finalul acestei reuniunii, Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, şi-a exprimat susţinerea pentru statele membre care se confruntă cu probleme în asigurarea accesului populaţiei la medicamente. De asemenea, a subliniat faptul că problema exportului paralel este importantă şi trebuie analizată atent, iar în urma propunerilor exprimate de oficialii din sănătate la reuniunea de azi, vor fi gândite măsuri care să rezolve această problemă”, se arată în comunicatul de presă.