Bodog: Contractul pentru vaccinul ROR e semnat. 109.000 de doze pe drum spre copiii români

Bodog: Contractul pentru vaccinul ROR e semnat. 109.000 de doze pe drum spre copiii români

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că s-a semnat contractul pentru 109.000 de doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă), iar astăzi va semna contractul pentru cele 10.000 de doze care se aflau în depozitele producătorilor/importatorilor/distribuitorilor și care fuseseră blocate de acum două săptămâni ca să nu plece la export. Miercuri, al 25-lea copil bolnaj de rujeolă a decedat la Alejd, în județul Bihor. Alți circa 5.300 de oameni s-au îmbolnăvit din septembrie 2016 până acum.

După ședința de la Palatul Victoria unde i-a dat raportul premierului Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Florian Bodog a explicat că „a fost o întâlnire legată atât de Legea vaccinării cât și de situația vaccinării în general. Am făcut o informare cu privire la aprovizionarea cu vaccin ROR, pentru că asta este stringentă la momentul de față, l-am informat pe primul-ministru că astăzi se semnează pentru cele 10.000 de doze care sunt deja în țară și care pot să intre de săptămâna viitoare la medicii de familie, s-a semnat deja contractul și pentru cele 109.000 de doze”.

De acum încolo, susține Florian Bodog, vaccinurile nu vor mai fi aduse cu țârâita.

L-am informat pe primul-ministru că toate contractele pe care le demarăm pe vaccinuri, în acest moment, sunt pe acord cadru de minim 2 ani până la 4 ani, în așa fel încât să asigurăm predictibilitatea și aprovizionarea cu vaccin, să nu se mai ajungă în această situație în care este România acum”, a declarat Bodog, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, la întâlnirea de la Palatul Victoria s-a stabilit și înființarea Unității de management a vaccinului, în cadrul Ministerului Sănătății, care să supervizeze toate contractele și achizițiile  și în care vor lucra oameni specializați pe acest domeniu.

Am hotărât că nu vom aștepta finalizarea Legii vaccinului, inițial unitatea fusese prevăzută în Legea vaccinului, ci o vom prevedea în organigrama ministerului care deja a fost în dezbatere publică și poate să intre săptămâna viitoare sau cel târziu cealaltă săptămână pe ordinea de zi și să fie hotărâre de Guvern”, a explicat Florian Bodog.

Deranjat de acuzațiile că ar cumpăra vaccinuri preferențial de la anumite firme, ministrul Sănătății a inut să explice situațiala nivel mondial este de asemene anatură încât lista d eproducători este mică.

Există unul sau doi producători de vaccinuri, iar în momentul de față, de exemplu, pentru ROR, una dintre firme și-a exprimat disponibilitatea și n-a anunțat că are o cantitate de vaccin pe care să o livreze astăzi, adică să ajungă la medici în două săptămâni, iar cealaltă firmă producătoare poate să livreze diferența de cantitate de vaccin la toamnă. Practic, piața este oarecum împărțită”, a spus Florian Bodog.

Chiar și cu aceste măsuri, ministrul se așteaptă să mai fie ceva probleme, dar nu dramatice, cum au fost până acum.

Vor mai exista, probabil, probleme punctuale din cauza faptului că există situații în care anumite loturi de vaccin nu sunt conforme și atunci producătorul nu le mai livrează, însă, în momentul în care Legea vaccinării va fi deja promulgată, această lege prevede aceste stocuri de minim șase luni, aceste stocuri tampon care vor limita, spun eu, situațiile de a nu avea vaccin", a conchis Florian Bodog.