Boc şi Marko Bela, despărţiţi de omul lui Băsescu de la Curtea Constituţională
- Vladimir Tism ăneanu
- 4 noiembrie 2010, 18:51
UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare după ce legea educaţiei a picat la Curtea Constituţională. Votul decisiv l-a avut judecătorul propus de preşedinte.
Coaliţia atârnă de un fir de păr după ce legea educaţiei, în varianta agreată de UDMR, a picat ieri la Curtea Constituţională (CCR) pe votul lui Petre Lăzăroiu, judecătorul propus de preşedintele Traian Băsescu.
Decizia fără precedent a CCR, care a declarat neconstituţională angajarea răspunderii guvernului, i-a iritat pe liderii Uniunii, care, în frunte cu Marko Bela, au invocat posibilitatea ieşirii de la guvernare.
Frunda: nu văd de ce am continua la guvernare
Tonul l-a dat senatorul Gyorgy Frunda care a reclamat "decizia pur politică" a Curţii şi a acuzat PDL de nerespectarea înţelegerilor din Coaliţie. "Dacă sunt patru judecători de la PDL şi unul de la UDMR, iar patru de la PSD-PNL, deducţia este că unul din cei ai PDL a votat că asumarea este neconstituţională. Eu sunt cu un gust amar, sunt decepţionat politic pentru că Curtea a luat o decizie pur politică. Nu văd de ce am continua o guvernare în care nu am făcut decât să adunăm oprobriul majorităţii şi în primul rând al comunităţii maghiare", a susţinut Frunda.
Pe poziţii până acum divergente, Marko Bela îi dă de data aceasta dreptate colegului său de partid. "Eu cu domnul coleg şi cu prietenul meu Frunda, în ultima vreme, nu am fost de acord în legătură cu multe declaraţii sau afirmaţii, dar de data aceasta are dreptate. Bănuiesc că are dreptate, că este vorba de o decizie, inclusiv din considerente politice. Aşa mi se pare", a spus Marko. Mai mult, el a precizat că a convocat forurile de conducere ale UDMR pentru a discuta strategia în noul context.
Avertismente sub presiunea FMI
Chiar şi fără o decizie tranşantă privind prezenţa în Coaliţie, UDMR arată pisica PDL. Mai exact, liderii Uniunii se declară rezervaţi când vine vorba despre susţinerea unor asumări viitoare pe legea salarizării şi chiar pe cea a pensiilor.
"Legea salarizării este una foarte importantă, de aceea spun că posibilitatea de a asuma, după acest eşec, pe un alt proiect de lege răspunderea guvernului este mică. Coaliţia şi guvernul, în acest moment, au o problemă. În aceste condiţii, nu cred că mai este posibil să mai asumăm răspunderea pe alte proiecte de legi", a declarat ieri preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.
Presiunea Uniunii lui Marko Bela este cu atât mai relevantă în momentul de faţă cu cât de adoptarea legilor salarizării şi pensiilor depinde eliberarea următoarei tranşe de bani de la FMI.
Şi asta pentru că circuitul parlamentar face aproape imposibilă încadrarea în termenul dat de Fondul Monetar Internaţional, respectiv sfârşitul acestui an.
"E greu de spus dacă cele două legi ar putea fi adoptate până la finalul anului. Dacă opoziţia priveşte interesul naţional, şi nu interesul partinic, atunci este în regulă. Interesul naţional care este? Avem nevoie de bani. Trebuie să luăm tranşe de la FMI. Trebuie să facem asta. Mi-e foarte greu să spun dacă guvernul îşi va asuma răspunderea sau se vor adopta în parlament cele două legi, pentru că depinde ce va face opoziţia", a comentat, pentru EVZ, senatorul PDL Petru Başa.
Din tabăra opoziţiei, deputatul PSD Ioan Cindrea susţine că de fapt guvernul pune sub semnul întrebării venirea banilor de la FMI. "Legea pensiilor şi cea a salarizării este obligatoriu să fie adoptate prin procedură parlamentară. Guvernul este însă într-o mare întârziere cu legea salarizării, pe care ar fi trebuit s-o trimită în parlament din septembrie", a spus Cindrea.
"Dacă sunt 4 judecători de la PDL, unul de la UDMR şi 4 de la PSD-PNL, unul de la PDL a votat că asumarea este neconstituţională.", GYORGY FRUNDA, senator UDMR