BOB DYLAN lasă ACADEMIA SUEDEZĂ să fiarbă! Artistul american ce a primit Premiul Nobel în urmă cu câteva zile nu pare preocupat să le răspundă organizatorilor

BOB DYLAN lasă ACADEMIA SUEDEZĂ să fiarbă! Artistul american ce a primit Premiul Nobel în urmă cu câteva zile nu pare preocupat să le răspundă organizatorilor

La aproape o săptămână de la anunțarea veștii, Academia suedeză spune că a renunțat la încercarea de a-l mai contacta

Dacă pentru unii scriitori câștigarea premiului Nobel este cel mai mare vis, Bob Dylan nu pare să fie mișcat de onoare făcută. La aproape o săptămână de la anunțarea veștii, Academia suedeză spune că a renunțat la încercarea de a-l mai contacta pe celebrul artist ce a primit Premul Nobel pentru Literatură. "Nu mai facem nimic. Am sunat și am trimis email-uri la cel mai apropiat colaborator al său. Răspunsurile primite au fost foarte prietenoase. Deocamdată. Cu siguranță este de ajuns", a declarat secretarul permanent al Academiei, Sara Danius, citat de The Guardian.

Vestitul cântăreț și compozitor american ce a primit Premiul Nobel pentru literatură joi a concertat chiar în aceeași zi în Las Vegas. Fără a fi mișcat de recunoaștere, Bob Dylan nu a menționat realizarea. Bob Dylan şi-a încheiat acel concert cu un cover al unei piese din repertoriul lui Frank Sinatra, ”Why Try to Change Me Now”, iar această alegere ar putea fi o aluzie voalată la reputaţia pe care artistul o are de multe decenii, considerată de unii o îndărătnicie, iar de alţii o persistenţă admirabilă în încercarea sa de a-şi făuri propriul drum în viaţă. ”Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că se va prezenta la ceremonie”, a adăugat Sara Danius. Cu toate acestea însă, contul său oficial Twitter a re-postat mesajele de felicitare, primite, inclusiv unul de la președintele Stelelor Unite, Barack Obama.

Dylan este invitat la Stockholm, pe 10 decembrie, alături de alți câștigători ai Premiului Nobel, pentru a primi diploma din mâna regelui Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet. „Dacă Bob Dylan nu vrea să vină, atunci nu va veni. Va fi oricum o mare petrecere, iar premiul îi aparţine. Nu sunt deloc îngrijorată”, a adăugat Sara Danius.

În vârstă de 75 de ani,  Bob Dylan, ale cărui versuri şi cântece au influenţat generaţii de fani, este primul cantautor din lume care a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Printre favoriţii din acest an se numărau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiană Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o. Decizia Academiei Suedeze a generat şi câteva controverse, în special în rândul scriitorilor, iar unii dintre aceştia au considerat că meritele literare ale muzicianului american nu sunt la fel de importante cu cele ale unora dintre colegii lor de breaslă.

Pe lângă Premiul Nobel, de-a lungul carierei sale Dylan a mai primit 11 Grammy Awards, un premiu Globul de Aur si un premiu al Academiei. De asemenea, el a primit o medalie Prezidențială pentru Libertate din partea președintelui Obama în 2012, și este un membru al Hall Rock and Roll of Fame și Hall Compozitorii of Fame.