Boala Parkinson, descoperire surprinzătoare. Bacteria din intenstin asociată afecțiunii

Parkinson. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Boala Parkinson poate avea originea în intestine, arată mai mult studii de specialitate realizate în ultimii ani. Flora bacteriană intestinală ar putea juca un rol major în apariția acestei boli crunte. Pe de altă parte, sunt de părere specialiștii, informația va contribui semnificativ la tratarea acestei afecțiunii de care suferă milioane de persoane din întreaga lume,

Boala Parkinson poate avea originea în intenstin, confirmă și cercetătorii de la Universitatea Columbia, din Statele Unite. În ultimii ani, mai multe cercetări de specialitate au stabilit o legătură dintre o anumită bacterie și această afecțiune. O bacterie intestinală joacă un rol important în dezvoltarea bolii Parkinson. Conform cercetărilor, aceasta duce la agregarea alfa-sinucleinei, element-cheie în patogeneza maladiei.

Oamenii de știință nu înțeleg toate cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni, Boala Parkinson. Comunitatea șitiințifică încă mai caută cauzele afecțiunii neuro-degenerative.

Iar multe studii, așa cum arătam mai sus, au adus în atenție o legătură într-o bacterie intestinală și această afecțiune. După Alzheimer, Boala Parkinson este cea mai răspândită din lume.

Un nou studiu, realizat la Universitatea Columbia, se concentrează asupea alfa sinucleinei. Aceasta este o protein care se găsește în intenstin, dar și în creier. Iar aceasta ar putea fi responsabilă pentru dezvoltarea bolii Parkinson.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Boala Parkinson are originea în intenstin

Autorii cercetării au arătat că, din investigațiile asupra pacienților a reieșit că mulți s-au plâns de constipație, dar și de alte simptome gastrointestinale. Aceste prime semne au apărut chiar cu 20 de ani, la unii pacienți, înainte să dezvolte simptomele motorii ale boliii

Mai mult studierea pe șoareci a maladiei a dezvăluit o legătură între problemele intestinale și posibilele leziuni ale celulelor nervoase. Oamenii de știință apreciază că problemele gastrointestinale apar la „la aproximativ 70% dintre pacienții care suferă de Boala Parkinson”.

Printre alte simptome legate de boală sunt tulburări ale somnului în faza REM, depresia și anxietatea.

Cum poate fi încetinită boala

Cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea Columbia arată că în acest caz cheia ar fi o proteină alfa sinucleina. Aceasta este întâlnită atât în intestine cât și în creier. Iar în cazul celor care suferă de Boala Parkinson, proteina suferă modificări și contribuie la deteriorarea stării de sănătate.

„Sângele pacienților cu Boala Parkinson conține adesea celule imunitare gata să atace neuronii. Dar nu este încă foarte clar unde și când sunt activate”, a explicat David Sulzer, unul dintre autorii studiului.

Conform cercetătorilor, această descoperire ar putea ducela dezvoltarea unor terapii noi pentru Boala Parkinson. Scopul studiului de la Universitatea Columbia a fost să identifice care sunt bacteriile intestinale în legătură cu mutațiile genetice care cauzează afecțiunea.