Evenimentul Zilei > Actualitate > „BOALA MANECHINELOR” lovește și bărbații. Cazuri la limită cu sportivi virili atinși de ANOREXIE
„BOALA MANECHINELOR” lovește și bărbații. Cazuri la limită cu sportivi virili atinși de ANOREXIE

„BOALA MANECHINELOR” lovește și bărbații. Cazuri la limită cu sportivi virili atinși de ANOREXIE

Nu doar femeile au probleme din cauza variaţiilor mari de greutate. Circa 10% dintre cazurile de anorexie apar la bărbaţi neaşteptat de bine făcuţi.

Bărbaţii sunt din ce în ce mai preocupaţi de felul în care arată şi, la fel ca şi femeile, pot duce această preocupare la extrem. Contrar aşteptărilor, nu bărbaţii homosexuali sunt mai predispuşi la a dezvolta probleme de nutriţie. Statisticile arată că dintre cei care suferă de anorexie, 80% sunt heterosexuali. "Anorexia este o tulburare de nutriţie, o dereglare a comportamentului alimentar. Individul, în mod conştient fie caută să slăbească, fie evită să se îngraşe, când greutatea sa este sub cea anormală. Diagnosticul clinic se pune când persoana are o greutate mai mică de 85% din greutatea minimă admisă", explică psihiatrul Gabriel Diaconu, de la clinica Sapiens Medical Center din Bucureşti.Bărbaţii musculoşi, cei mai sensibili Spre deosebire de femei, bărbaţii cu anorexie se concentrează excesiv asupra exerciţiilor fizice, încercând să ascundă comportamentul alimentar generat de această afecţiune. Mai mult, sălile de forţă le oferă o sursă constantă de batoane proteice şi suplimente alimentare, care pentru mulţi înlocuiesc alimentaţia. "Bărbaţii nu prea folosesc cura de slăbire. Ei nu o asimilează ca fiind masculină, în schimb ei merg la sală. Acesta este un comportament care ascunde sub umbrela permisivă a sportului modificari profunde ale stilului alimentar. Bărbaţii pozează în sportivi sănătoşi, virili", mai spune psihiatrul, care povesteşte că foarte mulţi tineri musculoşi vin la spital cu fracturi de membre, din cauza alimentaţiei deficitare.Pe de altă parte, malnutriţia determină cedarea anumitor organe, printre care inima sau rinichii, cazurile de culturişti morţi subit fiind cunoscute.Depresia, risc majorO altă statistică îngrijorătoare arată că la persoanele care suferă de anorexie nervoasă rata celor care au tentativă de suicid este foarte mare. Anorexia e o cauză de depresie majoră prin epuizare de resurse nutriţionale. Creierul funcţionează pe bază de mediatori chimici, care se fabrică pe baza de aminoacizi, iar unii dintre ei sunt imposibil de sintetizat de organism şi trebuie luaţi din alimentaţie.Bărbaţii care nu se mai hrănesc optim ajung să sufere de malnutriţie şi să le cedeze organe precum inima sau rinichiiSEMNE DE ALARMĂ
Primul semn de îngrijorare este dat de oscilaţiile mari în greutate. Bărbaţii au perioade în care slăbesc mult, apoi se îngraşă, pentru că îşi dau seama că au o problemă şi se tratează, inclusiv cu mâncare.

CARII ŞI INSOMNII SEMNE DE ALARMĂ

Refuzul alimentar este foarte frecvent printre anorexici. Ei mănâncă separat de restul familiei, folosesc suplimente alimentare, au din ce în ce mai multe carii dentare şi insomnii.

FĂRĂ APETIT SEXUAL

Din cauza alimentaţiei deficitare, bărbaţii anorexici suferă de lipsă de calciu care cauzează subţierea oaselor şi chiar osteoporoză. Pot suferi şi de alopecie, le scade apetitul sexual şi riscă să devină infertili.

IZOLARE SOCIALĂ

La adolescenţii care sunt pe cale să dezvolte anorexie se observă oprirea creşterii în greutate sau în înălţime, dar şi retregerea sau modificarea comportamentului social.
Citiţi şi:

  • Dietele restrictive afectează creierul şi cauzează depresie
  • Supliciul unei bulimice: călătorie până în fundul iadului şi înapoi
  • Exerciţii şi alimente care te scapă de grăsimea de pe abdomen
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.