Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv. Afectează intestinul subţire şi intestinul gros, fiind determinată de infecţii diverse, în principal de bacterii sau virusuri, dar şi de paraziţi sau ciuperci. Principalele manifestări ale bolii sunt scaunele moi, apoase, care în funcţie de agentul patogen pot fi numeroase, ajungând chiar pana la 20 scaune /zi, greaţa şi vărsăturile, dureri abdominale difuze (de cele mai multe ori sub forma de crampe), dar şi manifestări extra-digestive cum ar fi: febra şi frisonul, cefaleea, semne de deshidratare – sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, ameţeli şi, nu în ultimul rând, alterarea stării generale”, a declarat, pentru Adevărul, medicul Raluca Caraivan.

Tratamentul bolii trebuie să înceapă imediat. În niciun caz  nu e recomandat a se lua antibiotice, fără prescripție medicală, acestea putând agrava totul.

”Antibioticele trebuie folosite doar în cazul enterocolitelor bacteriene. Enterocolita provocată de virusuri nu răspunde la tratamentul antibiotic”, a mai spus specialistul conform sursei citate.

Medicii insistă pe respectarea normelor de igienă personală, pe alimentația cât mai sănătoasă și pe supravegherea cât mai atentă a copiilor, pentru a preveni apariția anterocolitelor.