Boala care omoară peste 200.000 de persoane anual. Sunt vizați toți fumătorii din această zonă a lumii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fumatul este unul dintre cele mai răspândite vicii din lume. O nouă boală îi vizează pe toți fumătorii din lume, iar cel mai grav lucru este că multe persoane nu știu că suferă de aceste afecțiuni.

Fumătorii trebuie să fie foarte atenți la anumite simptome pentru că o nouă boală îi vizează pe toți cei care au acest viciu. Este vorba de BPOC, obstrucția căilor respiratorii, o boală subdiagnosticată în România pentru că pacienții nu acordă atenție primelor simptome. Este important de precizat că această afecțiune este a treia cauză de deces în întreaga lume.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, a dat mai multe detalii în legătură cu această boală. Specialistul a spus că afecțiunea este slab diagnosticată pentru că fumătorilor li se pare normal să tușească sau să obosească. „Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă”, a mai adăugat Mahler.

De ce nu merg pacienții să se trateze la spital

Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, a spus că există cazuri în care pacienții ajung la invaliditate sau nu mai pot merge la serviciu din cauza acestei afecțiuni. În țara noastră a fost înregistrată o incidență crescută a fumatului, 30% dintre fumătorii din România suferă de BPOC. Beatrice Mahler a subliniat că mulți pacienți nu merg la medic pentru un tratament din cauza banilor. Pacientul are nevoie de medicamente în mod continuu și acest lucru poate însemna o povară financiară. Managerul institului a mai adăugat că ceste tratamente scumpe și nu sunt compensate.

Estimările medicilor au arătat că numărul pacienților care suferă de această afecțiune este în creștere în România. Specialiștii recomandă fumătorilor ca atunci când observă că tușesc prea mult sau obosesc prea repede să meargă la medic. BPOC era considerată o boală a vârstnicilor, dar apare și la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Între 200.000 - 300.000 de persoane mor anual în Europa din cauza acestei boli.

Măsuri împotriva BPOC

Ministerul Sănătății din Canada, una dintre țările care are cele mai stricte legi anti-fumat, a lansat la finalul lunii trecute o campanie de educare a fumătorilor. Instituția le-a recomandat tuturor să aleagă țigările electronice care nu sunt atât de nocive ca tutunul normal. „Pentru fumătorii care au încercat metodele clasice și aprobate de renunțare la fumat și încă mai fumează, trecerea completă la țigările electronice este mai puțin nocivă decăt fumatul”.

Autoritățile au mai adăugat că există mai multe dovezi științifice care au arătat că fumătorii adulți care trec complet la vapat își vor reduce imediat expunerea la substanțele nocive din țigări și că vor observa destul de repede îmbunătățiri ale sănătății ca urmare a renunțării la fumat. În același timp cei care renunță la țigprile clasice nu au raportat efecte secundare grave ca urmare a folosirii produselor cu vaporizare. În plus, este important de precizat că evaporarea aerosolilor din vapat diferă semnificativ de cea din fumul de tutun, potrivit Doctorul zilei.