Semnele și simptomele de cancer sunt diferite la fumători. Risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât în 1964

Semnele și simptomele de cancer sunt diferite la fumători. Risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât în 1964 Sursa foto: Arhiva EVZ

Cancerul este o boală în care celulele anormale se divid în mod necontrolat și sunt capabile să invadeze alte țesuturi. Celulele canceroase se pot răspândi în alte părți ale corpului prin intermediul sistemelor circulator și limfatic, care ajută organismul să scape de toxine.

Există mai mult de 100 de tipuri diferite de cancer. Majoritatea cancerelor sunt denumite după organul sau tipul de celule în care își au originea; de exemplu, cancerul pulmonar începe în plămâni, iar cancerul laringian începe în laringe.

Simptomele pot include:

  • O creștere în volum sau o umflătură oriunde în corp.
  • Creștere sau scădere în greutate fără o cauză cunoscută.
  • O rană care nu se vindecă.
  • Răgușeală sau o tuse care nu dispare.
  • Dificultate la înghițire.
  • Senzație de disconfort după masă
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale și urinare.
  • Sângerări sau secreții neobișnuite.
  • Slăbiciune sau oboseală extremă.

Potrivit medicului oncolog Bogdan Georgescu, semnele cancerului se văd mai ușor la fumători. „Un alt lucru care apare este la fumători. Vorbim de modificarea caracterului tusei. Fumătorii cronici au așa zisa toaletă matinală, mă refer la cei care fumează de cel puțin 10-20 ani. Dimineața au un exces de tuse prin care își curăță tractul traheo-bronșic. Orice modificare a caracterului tusei trebuie imediat investigată. Orice secreție pe care omul o elimină în urma tusei și cuprinde firicele de sânge trebuie să ridice semne de întrebare”, a mai zis Bogdan Georgescu de la DC News

Care este legătura dintre fumat și cancer?

Fumatul poate provoca cancer și apoi poate împiedica organismul dumneavoastră să lupte împotriva acestuia:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Substanțele toxice din fumul de țigară pot slăbi sistemul imunitar al organismului, îngreunând distrugerea celulelor canceroase. Când se întâmplă acest lucru, celulele continuă să se înmulțească fără ca nimic să le oprească.
  • Substanțele toxice din fumul de tutun pot deteriora sau modifica ADN-ul celulelor. ADN-ul este „manualul de instrucțiuni” al celulelor care controlează creșterea și funcționarea normală a acestora. Atunci când ADN-ul este deteriorat, o celulă poate începe să crească necontrolat și să formeze o tumoare canceroasă.
  • Medicii știu de ani de zile că fumatul cauzează majoritatea cancerelor pulmonare. Acest lucru este valabil și în prezent, când aproape 9 din 10 decese cauzate de cancerul pulmonar sunt din cauza fumatului sau expunerii la fumatul pasiv. De fapt, persoanele care fumează astăzi prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât în 1964, chiar dacă fumează mai puține țigări. Un motiv ar putea fi schimbările în modul de fabricare a țigărilor și în substanțele chimice pe care le conțin, potrivit CDC.gov.