Evenimentul Zilei > Social > Țigaretele Carpați, la mare căutare pe internet. Cât costă un pachet de colecție
Țigaretele Carpați, la mare căutare pe internet. Cât costă un pachet de colecție

Țigaretele Carpați, la mare căutare pe internet. Cât costă un pachet de colecție

Celebrele țigarete Carpați, produse în România până acum două decenii, au ajuns obiecte de colecție. Prețul crește odată cu vechimea, iar un pachet produs în perioada comunistă poate valora o mică avere.

Celebrele țigarete Carpați și Snagov, produse în România în perioada comunistă, sunt și acum extrem de căutate de colecționari, chiar dacă piața a fost invadată de zeci de mărci de produse din tutun. Vechimea este cea care dictează prețul, dar și starea pachetului este foarte importantă. Contează foarte mult și fabrica în care au fost produse și ambalate țigaretele.

De exemplu, un pachet care a ieșit pe poarta unei fabrici din Iași, care nu a funcționat foarte mult, este cel mai valoros. Are peste 40 de ani vechime și se vinde cu 150 de lei. În rest prețurile sunt între 80 și 100 de lei. Pe site-urile specializate în anunțuri sunt scoase la vânzare și colecții cu toate tipurile de țigări produse în România. Prețul este de 3.500 de lei. Tot pe internet a fost scos la vânzare, cu 275 de lei și un pachet ţigarete Plugar, care datează încă din 1948.

Fabrică emblematică

Fabrica de Ţigarete de la Sfântu Gheorge, unde s-au produs timp zeci de ani țigaretele Carpați, a fost emblematică în România. Și-a deschis porțile în 1910. La început, activitatea era profilată pe confecţionarea ţigărilor de foi.  În 1920, fabrica a fost inclusă în Regia Monopolurilor Statului, urmând o nouă etapă de modernizare.

În anul 1931 au fost introduse în fabricaţie şi sortimentele tradiţionale de ţigarete fără filtru: Carpaţi, Mărăşeşti şi Naţionale. După cel de-al doilea război mondial, tot aici au produse și țigaretele Snagov. În vremea comunismului, țigaretele românești ajunseseră marfă de contrabandă. Declinul fabricii a început în anii 90, iar în 2011 aceasta și-a închis definitiv porțile, iar ultimii angajați au fost disponbilizați.

Au reapărut pe piață

Anul trecut, țigaretele Carpați și Snagov au revenit pe piața, doar că nu mai sunt produse în România, ci în Germania. Au cu totul alt design, dar denumirea comercială a fost păstrată. Un pachet costă 18 lei. Cristian Vasilcoiu, secretarul de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a postat o imagine cu noile pachete de țigări.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: