Boala care face ravagii în rândul femeilor din Republica Moldova. O moarte la trei zile

Boala care face ravagii în rândul femeilor din Republica Moldova. O moarte la trei zile Cancer. Sursa foto: One Photo | Dreamstime.com

Republica Moldova. O mare problema pentru femeile din Basarabia, din cauza cancerului de col uterin. Datele oficiale arată că media deceselor este de o persoană la fiecare trei zile. Pentru a diminua problema, mai mulți specialiști din Moldova, Slovacia, Polonia, România și Ucraina au avut o întâlnire la Chișinău.

Leziunile pre-canceroase pot fi letale dacă nu sunt rezolvate la timp. Specialiștii au avertizat că informarea populației despre metodele de prevenire a cancerului de col uterin este cea mai simplă și eficientă metodă de luptă împotriva acestei boli foarte grave.

O mare problemă de sănătate pentru femeile din Republica Moldova: cancerul de col uterin

„Atunci când este confirmată leziunea pre-canceroasă, tot cu ajutorul colposcopului se face tratamentul. Acesta constă în înlăturarea, îndepărtarea acestui țesut afectat, ceea ce permite păstrarea colului uterin, funcției reproductive a femeii”, a explicat Diana Valuța, șefă la Unitatea de coordonare a Screeningului, Institutul Mamei și Copilului.

În Moldova se vor duce în continuare campanii de conștientizare și informare a femeilor. Vom desfășura și în continuare campanii de informare a femeilor. Și asta pentru că atunci când am făcut sondaj în rândul femeilor și am întrebat de ce nu merg să fac acest test, care este disponibil gratuit, majoritatea femeilor spuneau că nu cunosc, că le este frică”, a declarat Natalia Plugaru, reprezentant UNFPA în Basarabia.

Femei

Problemă gravă în Moldova. Sursa foto: Pixabay

Reprezentanții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au un mare obiectiv până în anul 2030. Legat de reducerea drastică a numărului de cazuri de cancer de col uterin.

„90 la sută din fete până la 15 ani să fie vaccinate contra virusului HPV. Cel puțin 70 la sută din grupul de femei țintă cu vârstele cuprinse 25-61 de ani să fie trecute printr-un screening cu eficacitate înaltă, inclusiv și testarea la virusul HPV nu mai puțin de două ori pe parcursul vieții la 35 și 45 de ani. 90 la sută care au deja această maladie, să fie supus tratamentului”, a afirmat și Iurie Dondiuc, președintele Societății Colposcopie, conform tvn.md.