Boala a ajuns în vest? Alertă de PESTĂ PORCINĂ în Timiș

Boala a ajuns în vest? Alertă de PESTĂ PORCINĂ în Timiș

O serie de decese ale porcilor din trei gospodării din localităţile timişene Belinţ şi Bârna sunt suspecte a fi cauzate de virusul pestei po-rcine africane. Testele efectuate de DSVSA Timiş vineri seara au ridicat suspiciuni de prezenţă a acestui virus în una dintre probe.

Conform autorităților, pentru confirmare, probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, primele rezultate fiind aşteptate în cursul zilei de marţi.

Ancheta preliminară a celor de la DSVSA Timiș au stabilit că doi fermieri din Belinț a cumpărat porcii de la o fermă din comuna Giroc, situată lângă Timișoara, în perioada 10 – 11 ianuarie. Este vorba de 25 de animale, tinere, care nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare. Mai mult, contrar procedurii obligatorii, medicii veterinari din circumscripţiile respective nu au fost anunţaţi de aceste tranzacţii. Până vineri, 23 de porci au murit, arată Pressalert.ro.

În acest context, reprezentanții Centrului Local de Control al Bolilor și cei ai DSVSA Timiș solicită crescătorilor de porcine, să nu facă achiziţii de porci neidentificați prin crotalii şi fără a fi însoțiți de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mutare a porcinelor din exploataţiile de origine către alte locaţii se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, mai arată sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News