Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietari. Vei scoate mai mulți bani

Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietari. Vei scoate mai mulți baniBloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Viața la bloc. Noua lege a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare în urmă cu doar câțiva ani, iar anumiți locatari trebuie să plătească pentru reparațiile din bloc sau de pe terasă. De multe ori, proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare ale imobilului nu au vrut să dea bani pentru repararea terasei blocului.

Cine plătește reparațiile din bloc

Cu toate astea, legislația actuală îi obligă să participe financiar la această acțiune, indiferent de etajul la care locuiesc.În septembrie 2018, vechea legislație privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost înlocuită. A intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

bloc

Sursa: Pixabay

Actul normativ clarifică chestiunile care țin de obligațiilor locatarilor. Textul legii spune că ”proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”.

Repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face „cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”. Schimbări legislative asociații de proprietari au tot existat, dar aceasta este mult mai clară.

bani

Bani. Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Ce se întâmplă cu chiriașii

O categorie de locatari care nu trebuie să plătească pentru reparaţii sunt chiriașii. Legea nr. 196/2018 nu are în nicio formulare referitoare la cele două fonduri (reparații și de rulment), termenul de ”chiriaș”, ci doar de ”proprietar”.

Locatarii trebuie să plătească bani în plus

Anual, aceeași lege mai prevede ca proprietarii să aprobe un fond de reparații al blocului. Acest fond este necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Fondurile se vor folosi pentru reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 definește părțile comune. Acestea sunt locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele, potrivit Fanatik.

Ne puteți urmări și pe Google News