Capodopera lui Giuseppe Verdi, care se joacă astăzi în premieră, a adus ghinionul la Operă: artişti iritaţi de costumele tratate chimic şi o amendă de 10.000 de lei pentru director.
Capodopera verdiană „Macbeth“ este montată pentru prima oară pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB). Lucrarea lui Giuseppe Verdi, în viziunea regizorală a celebrului Petrică Ionescu, are premiera astăzi, la ora 18.30. Scenografia a fost încredinţată chiar directorului instituţiei, arhitectul Cătălin Ionescu-Arbore.
Montările cu „Macbeth“ sunt renumite însă în întreaga lume pentru şirul de ghinioane pe care îl aduc în teatrele care se încumetă să le pună în scenă, urmare, probabil, a apariţiei „vrăjitoarelor“ în debutul poveştii.
Nici montarea de la ONB nu a scăpat de astfel de ghinioane, ceea ce a dus la o stare de tensiune şi de nervozitate rară în interiorul instituţiei. „Coincidenţă sau blestem?“ De la debutul pregătirilor pentru premiera cu „Macbeth“, trei dintre angajaţii instituţiei şi-au pierdut viaţa, în diverse circumstanţ e.
Alţi oameni din Operă au suferit pierderi, mai mult sau mai puţin neaşteptate, în interiorul familiei. Simple coincidenţe? Site-ul de web al instituţiei titrează chiar de pe pagina de gardă: „Coincidenţă sau blestem?“ - ceea ce înseamnă că diriguitorii Operei îşi asumă situaţia.
Sub acest titlu este dată ştirea unui alt eveniment neplăcut, care s-a întâmplat săptămâna trecută. Iniţial, premiera de astăzi trebuia să se bucure de prezenţa, în rolul titular, a baritonului rus Serghei Murzaev.
Sosit la Bucureşti vineri, 9 mai, artistul a trebuit să se întoarcă de urgenţă la Moscova în cursul zilei de luni, 12 mai. Motivul: alterarea bruscă a stării sale de sănătate, de parcă aerul instituţiei ar fi fost „infestat“. Ca urmare, interpretul principal din reprezentaţia programată mâine, Eugen Secobeanu, va intra în premiera de azi, iar cel de-al doilea spectacol a fost anulat. Costume „ucigaşe“
Regia lui Ionescu cere membrilor corului o mare mobilitate de-a lungul scenei. În loc de aceasta, artiştii s-au trezit cu nişte costume ciudate, tratate cu anumite substanţe chimice, ceea ce conducea la o mare rigiditate a lor. În plus, costumele erau periculos de purtat, fiind tăioase şi riscând să le scoată fetelor ochii la mişcări mai bruşte.
Negocierile n-au avut succes şi artiştii au declarat că refuză să intre în „costumele ucigaşe“. Ca urmare, sindicatul artiştilor a chemat, săptămâna trecută, Inspecţia Muncii. Cu această ocazie, inspectorii au sesizat că nu au fost îndeplinite obligaţiile trasate de precedentele controale şi l-au amendat cu încă 10.000 de lei pe Cătălin Ionescu- Arbore, directorul ONB şi autorul costumelor. Conform regulilor de rezolvare a conflictelor de muncă, aceste fapte sunt de natură penală.
Până la urmă, artiştii vor juca în aceleaşi costume, de-tratate de substanţa „ucigaşă“.
10.000 de lei a primit amendă Opera Naţională din cauza „costumelor ucigaşe“