Blestemul financiar al românilor: 7/10 persoane cumpără lucruri, chiar dacă nu au nevoie de ele. Cum poți să economisești banii

Blestemul financiar al românilor: 7/10 persoane cumpără lucruri, chiar dacă nu au nevoie de ele. Cum poți să economisești banii Scumpiri alimente. Sursa foto: Arhiva EvZ

Românii se află pe locurile codașe în Uniunea Europeană în ceea ce privește educația financiară. Un nou studiu realizat de BCR arată că peste 60% dintre români nu își monitorizează cheltuielile lunare, în condițiile în care trei sferturi sunt nemulțumiți de situația lor financiară. 7 din 10 români cumpără diverse lucruri doar pentru că sunt ieftine, chiar dacă nu au nevoie de ele, arată noile date.

7/10 români cumpără lucruri doar pentru că sunt ieftine. Peste 60% nu își monitorizează cheltuielile

Românii sunt vinovați de una dintre cele mai comune greșeli în ceea ce privește finanțate personale. Un nou studiu efectuat de BCR arată că 7 din 10 români cumpără lucruri doar pentru că sunt ieftine, chiar dacă, în realitate, nu au nevoie de ele. Mulți nici nu își monitorizează cheltuielile - peste 60% dintre români nu țin evidența banilor.

Studiul realizat de BCR arată, printre altele, că românii nu știu de unde să se informeze atunci când este vorba despre decizii financiare astfel încât cer părerea membrilor familiilor sau a prietenilor cu privire la investițiile lor. Ionuț Stanimir spune că acest lucru este perfect explicabil.

„Multă vreme resursele financiare, salariile, au fost mici în România, ceea ce înseamnă că oamenii nu prea aveau bani, a existat o ruşine să vorbeşti despre bani. Şi atunci, când exista o problemă despre bani, lucrurile se vorbeau în familie, nu se vorbeau nici la bancă, nici cu un contabil, toată lumea trebuia să pară ok, nu trebuia să pară că are probleme cu banii. Ei, acest lucru, cum spuneam, încet încet se schimbă, sunt o mulţime de instituţii şi publice şi private, care fac educaţie financiară. (...) Tot din studiul nostru reiese că românii caută informaţii, atenţie, 62% aproape în fiecare lună. Ăsta este un procent foarte bun”, a spus reprezentantul BCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să faci atunci când vrei să economisești bani

Mulți român spun că nu le ajung banii ca să economisească și, într-adevăr, „venim dintr-o situație când salariile din România erau mici”, spune reprezentantul BCR. În contextul noilor scumpiri - majoritatea de peste 20% la alimente, carburanți, cheltuieli etc -, românii doresc să pună bani deoparte.

„(n.r. Salariile) încă sunt mici, dacă comparăm cu Ungaria, încă sunt mici dacă comparăm cu Slovacia, dar sfaturile sunt următoarele: puneţi un fond de rezervă deoparte, de două sau trei salarii, planifică-ți cheltuielile şi întotdeauna când faci cumpărături du-te cu lista de cumpărături foarte bine stabilite. Nu în ultimul rând, creditele. Creditele la români sunt o sursă de tensiune (...) atenţie, întotdeauna, uită-te la condiţiile creditului.

Al doilea sfat foarte important, şi este iarăşi o conştientizare, nu te întinde mai mult decât ţi-e plapuma. Nu cheltui când nu este necesar, nu cheltui din impuls, nu cheltui pentru că sunt reduceri, şi, mai ales, uită-te dacă nu cumva îţi supraestimezi la un moment dat veniturile. Având un stil de viaţă care este mai mult decât te poţi întinde, este clar că la un moment dat vei ajunge sub 0”, a precizat Ionuț Stanimir.