Astra Giurgiu a câștigat primul titlu din istorie și se gândește deja la sta giunea viitoare.

„Alb-negrii” vor participa în preliminariile Ligii Campionilor, cea mai importantă competiție intercluburi, și pot ajunge în faza grupelor, având asigurată pentru această performanță suma de minimum 12 milioane de euro. Ar fi o mană cerească pentru o echipă ce s-a confruntat cu mari probleme financiare în ultimul an. „Nu o să avem soarta Urziceniului și a Oțelului, a spus Marius Șumudică, antrenorul Astrei, după meciul pierdut în ultima etapă, la Pandurii Târgu Jiu, scor 0-2.

Tehnicianul s-a referit la soarta echipelor mici care au câștigat, surprinzător, Liga I, în ultimii ani. Unirea Urziceni a dat calculele peste cap și a pus mâna pe trofeu în 2009. Ialomițenii au ajuns și în grupele Ligii Campionilor și au fost la un pas de a deveni prima echipă din România care se califică în „optimi”.

Însă, Unirea Urziceni s-a desființat în 2011, pentru că patronul Dumitru Bucșaru a oprit investițiile în una dintre cele mai mari revelații ale fotbalului românesc.

Milioanele Oțelului s-au evaporat

2011 a fost anul în care și Oțelul Galați a produs un mare șoc. Moldovenii au cucerit primul titlu din istorie și au ajuns în grupele Ligii Campionilor.

„Siderurgiștii” și-au consumat repede zilele de glorie, echipa a rămas fără finanțare, milioanele de euro din Champions League s-au topit în mod misterios și Oțelul a retrogradat în „B”. În acest an, formația a intrat în faliment. CFR Cluj trăiește încă, dar clubul care a câștigat trei campionate, în 2008, 2010 și 2012 se află în insolvență, și fără mari perspective.