Şifonaţi după înfrângerea la Primăria Capitalei, democrat-liberalii au strâns rândurile în jurul lui Vasile Blaga şi au pus batista pe ţambal.
Recunosc victoria lui Sorin Oprescu, dar minimalizează şocul resimţit în propriul partid, ascunzând tensiunile în spatele unei fotografii de familie unită.
Nu se caută vinovaţi, nu vor fi, deocamdată, decapitări decât în cazuri excepţionale, unde filialele din ţară au pierdut primăriile şi au obţinut cu mai mult de 5% sub scorul partidului. Front comun Băsescu-PDL împotriva demisiei Învins la Bucureşti, Blaga a făcut un pas înapoi din prim-plan, nici nu-şi pune problema funcţiei de viceprimar sub Oprescu, îşi va ceda locul în Consiliul General şi se mai gândeşte încă la demisia din fruntea filialei. Decişi să evite orice semn de slăbiciune, atât liderii PDL, cât şi preşedintele Băsescu i-au sugerat „să nu se pripească“. Perspectiva - cel mai probabil un nou mandat de senator de Bucureşti, pe uninominal, şi coordonarea campaniei pentru legislative.
Cu cele 24 de mandate din 55 în Consiliu, PDL caută între timp o majoritate de două treimi, ca să aibă în mână marile decizii. Mizează pe colaborarea PNG pentru a impune viceprimarii şi intenţionează să-i curteze pe liberali pentru o susţinere mai largă. Contabilii PDL trag linie şi estimează că în campania pentru Bucureşti s-au dus 1.000.000-1.200.000 de euro.
După întâlnirea conducerii, liderul Emil Boc a ţinut să spună din nou ieri că nu are ce să reproşeze „nimănui de la Bucureşti“ şi a vorbit despre o „asumare de echipă“.
„Rezultatul este bun“, a ţinut-o el cu „partea plină a paharului“, dând vina pe „aşteptările probabil mai mari“ şi pe coaliţia în care s-au adunat „toate celelalte partide“. Boc a insistat cu „recomandarea“ ca Blaga să nu demisioneze.
Potrivit unor surse din PDL, actualul primar Adriean Videanu şi-a asumat şi el, în discuţiile cu colegii, „51% din responsabilitate“, pentru că nu a fost un bun comunicator în cei trei ani de mandat. O altă greşeală asumată de liderii PDL a fost şi desemnarea tardivă a candidatului la primărie. Au existat însă şi voci care au susţinut, în interior, că înfrângerea la Bucureşti poate fi tocmai duşul rece de care partidul avea nevoie. „Probabil politica pe care noi am desfăşurat-o la nivel naţional şi care a determinat izolarea PDL este una care trebuie revă zută“, a semnalat, de la Bistriţa, vicepreşedintele Ioan Oltean.
BĂSESCU Nemulţumit de campanie
Cum analizele de la Cotroceni luau serios în calcul inclusiv situaţia eşecului, strategia pentru un rezultat nefavorabil a fost pregătită din timp. Rolul liderilor: să nu lase loc tensiunilor interne, pentru a nu fi speculate de adversari şi să defileze uniţi. La rândul său, preşedintelui Băsescu i-a revenit rolul de a demonstra, prin descinderea la partid în seara alegerilor, că înfrângerea lui Blaga nu le-a răcit relaţia. Dincolo de „încurajări şi felicitări“, cum a descris Boc întâlnirea de aproape două ore cu Băsescu, preşedintele s-a arătat, potrivit unor surse din partid, nemulţumit de strategia de campanie, în special de lipsa emoţiei şi a ofensivei, de mobilizarea insuficientă, dar şi de unele nominalizări la sectoare, care nu l-au ajutat pe Blaga.
CITIŢI ŞI: Oprescu: „Nu plec să mă fac preşedinte“