Un grup intitulat Black Lives Matter a depus cerere pentru a deveni partid, confirmând suspiciunile că extremiștii de stânga au ambiții politice, în ciuda declarațiilor.
Luni, 26 octombrie, la Comisia Electorală a fost depusă o cerere pentru ca Black Lives Matter să devină partid politic cu drepturi depline în Marea Britanie, pe tot teritoriul țării.
Grupul va trebui să depună un program, să achite 250 de lire sterline și prezinte logo-urile pentru aprobare.
Ca reacție la acest eveniment, comentatorul politic Calvin Robinson – care este el însuși metis și a fost victima unor abuzuri rasiste pentru că a refuzat să se alinieze unor poziții de extremă stânga – a declarat pentru Breitbart Londra:
„Nu mai poate fi nici o îndoială, Black Lives Matter este o mișcare politică având un program politic. Oricine protestează sub acest stindard trebuie să subscrie principiilor lor anti-britanice.”
Fostul europarlamentar Brexit Party, Martin Daubney, a scris pe Twitter:
„Mulți dintre noi care au afirmat că acesta era scopul lor am fost declarați extremiști, dar era inevitabil de la început.”
Mișcarea Black Lives Matter a cunoscut o recrudescență în Marea Britanie după moartea lui George Floyd, în America, organizând manifestații de masă în toată țara, dintre care multe s-au transformat în violențe.
Grupul a fost și la originea unei mari campanii iconoclaste prin care au fost demolate, distruse sau mutilate statuile și monumentele care cinsteau personalități istorice și culturale britanice.
În iunie, la apogeul violențelor și haosului, Nigel Farage a descris Black Lives Matter drept „o organizație marxistă periculoasă, dedicată anarhiei, de aceea trebuie să ne trezim, să ne intre niște lucruri în cap și să înțelegem împotriva a ce luptăm”.
Un purtător al Black Lives Matter, filiala britanică (UKBLM), a negat orice legătură cu grupul care a depus cerere de a deveni partid politic, declarând pentru Daily Mail:
„Nu avem absolut nici o legătură, afiliere sau de alt fel, și nici o persoană sau grup nu ne-a informat sau ne-a adus la cunoștință despre intențiile lor de a forma un partid politic cu numele de Black Lives Matter. Nu suntem noi.”
„Noi funcționăm ca o platformă Black Lives Matter non-politică, non-partizană și non-violentă. O parte din conținutul publicat pe acest site poate avea elemente politice, prin natura unei societăți și a unui stat guvernate de un sistem democratic; totuși, activăm înainte de orice într-un spirit umanitar”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
În Marea Britanie funcționează mai multe grupuri disidente Black Lives Matter, ceea ce înseamnă că o altă facțiune din țară ar putea fi în spatele solicitării de a se transforma în partid, fără ca purtătorul de cuvânt să aibă cunoștință.
O trăsătură comună a tuturor manifestațiilor BLM de la Londa și alte orașe a fost constanta diabolizare a Marii Britanii, a Statelor Unite și a civilizației occidentale în ansamblul ei.
De pildă, la o manifestație BLM din august, un vorbitor purtând un tricou cu Che Guevara a strigat mulțimii: „Suntem loiali Marii Britanii?”
Toți activiștii BLM au răspuns în cor: „Nu”.
„Bun, sper că nu, deoarece coloana vertebrală a țării noastre – ceea ce a făcut-o o țară imperialistă, a fost sângele oamenilor negri. Așa s-a construit Marea Britanie.”
Black Lives Matter manifestă și o formă de rasism anti-alb.
Cu ocazia unui protest din iulie, un activist LGBT metis declara că este necesar ca problemele cu care se confruntă negrii, ca și problemele LGBT trebuie văzute prin prisma intersecționalității de stânga, ceea ce, potrivit lui, „înseamnă să recunoaștem că există un dușman comun: bărbatul alb. Sistemele pe care acesta le folosește sunt capitalismul, patriarhatul și fascismul.”
Și a adăugat:
„Toate aceste grupuri de persoane și problemele cu care se confruntă vin de la aceleași persoane: bărbații albi. Așa că trebuie să scăpăm de ei. Omorâți-i pe bogați!”