Evenimentul Zilei > Actualitate > Bizara operaţiune OX5034 va fi în aer! Sute de milioane de pericole sau de leacuri?
Bizara operaţiune OX5034 va fi în aer! Sute de milioane de pericole sau de leacuri?

Bizara operaţiune OX5034 va fi în aer! Sute de milioane de pericole sau de leacuri?

În vremuri în care finalul pandemiei de coronavirus pare atât de îndepărtat, autorităţile americane au aprobat un proiect prin care vor fi lăsați în libertate peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic.

Conform autorităților locale din Florida Keys, statul american Florida, planul va fi pus în aplicare în anii 2021 și 2022.

Aşa cum era de aşteptat, au apărut numeroase obiecţii din partea rezidenților, dar și a unei coaliții formate din mai multe ONG-uri de mediu.

Ce rol ar urma să joace ţânțarul modificat genetic, denumit OX5034? Conform creatorilor săi, acesta a fost modificat pentru a produce femele care mor în stadiul de larvă.

Astfel, femelele ar urma să moară cu mult timp înainte de a produce ouă și de a crește suficient de mult încât să muște și să răspândească boli foarte grave.

Este ştiut faptul că doar femelele țânțar mușcă pentru sânge pentru că au nevoie de el pentru ouă.

De cealaltă parte, masculii nu reprezintă un pericol pentru sănătatea publică deoarece ei se hrănesc doar cu nectar.

„Având în vedere toate crizele urgente cu care se confruntă țara noastră și statul Florida – pandemia de coronavirus, nedreptățile rasiale şi criza climatică -, administrația a folosit banii contribuabililor și resursele guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park.

Ce ar putea să meargă prost? Nu știm, pentru că Agenția pentru protecția mediului (n. r. – parte a guvernului federal SUA) a refuzat să analizeze cu seriozitate riscurile de mediu”, a fost acuzaţia lansată de Jaydee Hanson.

Hanson este director de politici la Centrul Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și Siguranța Alimentară.

În ciuda semnalului de alarmă din comunicatul de presă transmis miercuri de  Hanson, propunerea a fost deja acceptată de autorităților de stat și cele federale.

Proiectul-pilot a fost aprobat de EPA (Agenţia de protecţie a mediului) şi este creat pentru a testa dacă țânțarii modificați genetic pot fi o alternativă la pulverizarea insecticidelor pentru a combate Aedes aegypti.

Aedes aegypti este o specie de țânțar care este purtătoare a unor boli foarte grave precum febra Zika, febra denga sau febra galbenă.

Ultimele informaţii ale jurnaliştilor americani indică faptul că noii țânțari modificați genetic vor fi folosiți și în Harris County, Texas.

Măsura va fi aplicată începând cu 2021, conform Oxitec, compania care a dezvoltat acest proiect foarte controversat încă înainte de a fi lansat.

sursa: CNN