Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Bivolaru nu a vrut să toarne la Parchet VIP-urile din politică și din Justiție care i-au fost discipoli. De ce ar face denunțuri Elena Udrea? Editorial de Simona Ionescu
Bivolaru nu a vrut să toarne la Parchet VIP-urile din politică și din Justiție care i-au fost discipoli. De ce ar face denunțuri Elena Udrea? Editorial de Simona Ionescu

Bivolaru nu a vrut să toarne la Parchet VIP-urile din politică și din Justiție care i-au fost discipoli. De ce ar face denunțuri Elena Udrea? Editorial de Simona Ionescu

L-am (re)văzut la televizor pe Gregorian Bivolaru într-o înregistrare mai veche, din momentul în care era în penitenciar și dădea un interviu pentru un jurnalist din Germania. Întrebat, guru a confirmat că Dacian Cioloș a practicat yoga în cadrul MISA, cu mulți ani în urmă, dar că „la un moment dat s-a oprit”. A negat că Monica Macovei a fost vreodată membră MISA și că ar fi frecventat cursurile lui.

Nu a spus, însă, că, în anii 1996-1997, Monica Macovei și Renate Weber, șefele de atunci ale APADOR-CH, au fost cele mai vehemente apărătoare ale lui și ale MISA, atât în relația cu autoritățile, cât și cu părinții tinerilor care reclamau că și-au pierdut copiii după ce aceștia au început să frecventeze cursurile de yoga.

 În cadrul aceluiași interviu, luat la începutul anului 2017 în Penitenciarul Bistrița de către un reporter român pentru un coleg german, Bivolaru a ținut să spulbere toate afirmațiile apărute în presă după arestarea lui la un târg din Paris. A afirmat apăsat că el nu a spus niciodată că, dacă va fi adus în țară, va face dezvăluiri fulminante despre multe VIP-uri din mediile politice, ale justiției și din anumite ONG-uri. Nu a spuso nici instanței din Franța care îi decidea extrădarea, nici vreunui jurnalist, a susținut guru.

Și chiar așa a fost, întemeietorul MISA și-a ținut gura: în afara numelui premierului Cioloș, el nu a mai vorbit despre niciun fost elev de-al său care a căutat integrarea în absolut în spiralele de la Băile Herculane, de la Costinești sau din sala studențească de la „Leu”.

Adevărul e că, dacă ar fi vrut, Gregorian Bivolaru ar fi avut o listă lungă de scris cu nume de judecători, procurori, avocați, grefieri, studenți la drept din anii 90 – 2000, mulți știuți și de ziariștii de investigații din acea perioadă fiindcă Poliția și serviciile făceau dosare peste dosare cu ce se petrecea în MISA lui Bivolaru. Pentru mediul politic, Bivolaru și practicile yoga neconvenționale (n.r. băutul urinei, terapia prin sex) erau mereu considerate „o bombă cu ceas”, gata să explodeze când interesele o cer. După cum se vede, nu a explodat niciodată de-a lungul timpului, iar Bivolaru, la ieșirea din pușcărie, a tranșat subiectul: Nu are ce dezvăluiri să facă și nu va da statul român în judecată pentru condamnarea lui.

Gregorian Bivolaru nu ar fi singurul personaj de la care unii așteptau să facă delațiuni în legătură cu presupuși protectori. Procurorii DNA aveau turnătoria ca metodă de lucru, iar probele puteau să lipsească atâta timp cât SRI-ul lui Maior și Coldea veghea ca instanțele superioare să finalizeze treaba.

Și atunci, în contextul actual, de ce să credem că Elena Udrea, înfuriată la culme – după cum susțin diverse personaje, fie din România, fie din Costa Rica, fie din serviciile naționale, fie din serviciile din San Jose – se va apuca să facă dezvăluiri despre relația cu președintele Traian Băsescu, să ne împărtășească din secretele cancelariei prezidențiale, să-i toarne pe toți membrii PDL pe care i-a ajutat să-și dezvolte diferite afaceri?

Insistența cu care unii încearcă să ne convingă că Udrea a ajuns la capătul răbdărilor, că e furioasă și scoate flăcări pe nări, gata-gata să-i dea în gât pe toți cei cu care a interacționat când era pe cai mari, dar mai ales pe Traian Băsescu, este cel puțin ciudată. Și am să subliniez de ce cred asta.

• Ce ar putea face Traian Băsescu ca să o ajute pe Elena Udrea, arestată în Costa Rica?

• Brusc, după ce a născut fetița, lăsarea Elenei Udrea în libertate a devenit periculoasă și ilegală, după cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții autorităților din San Jose, extrem de cooperante cu jurnaliștii români.

• Apariția în cadrul poveștii a unor personaje care au sau au avut legături apropiate cu serviciile secrete și care ne livrează tot felul de informații. Cele mai multe sunt de-a dreptul înfricoșătoare pentru Udrea și partenerul ei.

• Cine credeți că dezvăluie unui jurnalist că Elena Udrea, ultra-monitorizată de pe vremea când era în țară, a făcut pact cu FBI? Și că va dezvălui „marile afaceri din vremea președinției lui Traian Băsescu, că va scoate la iveală secretele celor 10 ani de guvernare PDL”? Agenții americani erau aici, împărțeau „impresii” cu Kovesi și Coldea în incinta DNA, nu știau când și cum erau pupate mânușițele doamnei Udrea și de ce?!

Acestea sunt doar câteva considerații care mă fac să cred că toată povestea asta cu Udrea care așteaptă să toarne la FBI sau la autoritățile costaricane este un scenariu brodat la noi în țară și seamănă cu cel propagat intens și în cazul lui Gregorian Bivolaru. Ca și guru MISA, Elena Udrea a fost categorică într-o declarație publică, făcută cu câteva luni înainte de arestare: „Nu puteți să-mi cereți mie să fiu mai curajoasă decât toți cei care se ascund acum pe sub mese”.

Nu cred că mizerabilele condiții din pușcăria din Costa Rica o vor hotărî pe Udrea să se pună pe scris denunțuri, adică să facă exact ceea ce ea reclama că a stat la baza dosarelor ei făcute de procurorii DNA, la comandă. În schimb cred că va face tot posibilul ca să fie extrădată și dosarul ei să fie revizuit, motivându-și acțiunile prin existența protocoalelor dintre SRI, DNA și Înalta Curte, invocând desigur și persecuția politică.