Biserica Ortodoxă Rusă nu mai sfințește arme de distrugere în masă

Biserica Ortodoxă Rusă nu mai sfințește arme de distrugere în masă

Biserica Ortodoxă Rusă încearcă să pună capăt practicii de binecuvântare a armelor, potrivit unor reguli ce vor intra în vigoare vara aceasta

De-a lungul anilor, preoții din Biserica Ortodoxă Rusă au fost chemați să sfințească cam toate sistemele de armament ale armatei Rusiei: tancuri, rachete, blindate, submarine, nimic nu  a lipsit. De altfel, rușii cred cu tărie în acest obicei, deseori chemând preoți să sfințească și autoturisme, camioane, linii de metrou, dar și pisici sau câini, scrie Moscow Times.

Însă membri ai unei comisii a consiliului bisericii au aprobat un proiect de reviziuire a regulilor privind binecuvântarea acordată de Biserica Ortodoxă Rusă în cadrul forțelor armate, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Moscova, săptămâna trecută.

”Armele de distrugere în masă și armele care nu aparțin soldaților nu trebuie sfințite”, a declarat episcopul de Zelenograd, înalt responsabil al Patriarhatului Moscovei, evocând practica de binecuvântare a rachetelor, tancurilor și a altor arme. „În această privință, poziția comisiei este în contradicție cu practicile din ultimii ani”, a adăugat el. Episcopul a precizat că armele „personale” pot fi în continuare sfințite pentru că ele sunt folosite de soldații aflați în serviciu militar „pentru apărarea patriei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarcina comisiei a fost să reflecte "practica seculară din Biserica Ortodoxă Rusă reflectată în textele liturgice și istorice", a spus episcopul.  „A trebuit să reconsiderăm noi realități: în principiu, biserica nu a întâlnit anumite tipuri de arme până în secolul al XX-lea și mai probabil până în a doua sa jumătate”, a explicat înaltul prelat.

El a mai precizat că procedurile de revizuire ale actualelor regulamente vor fi elaborate de Biserica Ortodoxă Rusă până la sfârșitul lunii iulie și trimise diocezelor spre aprobare.

În Rusia, ca și în România de altfel, obiceiul chemării preoților pentru a sfinți aproape orice obiect, persistă încă, deși el a fost apreciat ca nepotrivit, aruncând practicarea credinței în derizoriu.