Biserica introduce un nou sfânt în calendar

Biserica introduce un nou sfânt în calendar

Câteva mii de credincioşi din Galaţi au participat ieri, la Catedrala Episcopală „Dunărea de Jos”, la slujba de canonizare a Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolelui.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, şi a fost prezidată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod.

Cei în jur de 5.000 de enoriaşi prezenţi ieri, la Catedrala Episcopală, s-au închinat la moaştele a trei sfinţi, expuse la intrarea în catedrală. O delegaţie a Mitropoliei de Veria, din Grecia, a adus la Galaţi moaştele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, în al cărui scaun a păstorit şi Sfântul Atanasie.

Alături de această raclă, în baldachinul din faţa Catedralei au mai fost expuse şi moaştele Sfinţilor Atanasie şi Vasile cel Mare. La evenimentul de la Galaţi a participat şi ministrul culturii, Theodor Paleologu.

La sfârşitul slujbei de canonizare, Prea Fericitul Daniel i-a atras atenţia ministrului Paleologu că în subordinea ministerului său se află şi cultele. „În mediul rural, preoţii fac şi cultură. Să nu se uite acest lucru şi poate se vor sprijini cultele şi mai mult”, a declarat Patriarhul Daniel, în timp ce-i oferea ministrului o medalie comemorativă cu Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea.   Sfântul Ierarh Atanasie a slujit 11 ani la Galaţi

Potrivit unei vechi scrieri greceşti, Sfântul Ierarh Atanasie se afla, în anul 1626, în Ţara Românească, unde le preda carte fiilor de boieri. Cu învoirea voievodului Vasile Lupu şi cu încuviinţarea Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei, Patriarhul ecumenic Atanasie a fost găzduit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galaţi, unde a slujit între anii 1642-1653, când a plecat după ajutoare în Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News