„Biserica de pe trotuar”, motiv de scandal între primarul Chițac şi ÎPS Teodosie

„Biserica de pe trotuar”, motiv de scandal între primarul Chițac şi ÎPS TeodosieSursa: arhiva EVZ

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, i-a trimis luni, 14 februarie, o scrisoare ÎPS Teodosie, prin care îi solicită să respecte o decizie definitivă a instanței. Primarul spune că au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “Biserica de pe trotuar”.

În scrisoare, primarul Vergil Chițac i se adresează ÎPS Teodosie pe numele Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, cerându-i dărâmarea construcției ilegale, anume lăcașul sfânt ”Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu, pe care locuitorii o numesc “biserica de pe trotuar”, se arată în scrisoarea remisă redacției EVZ.

Primarul Constanţei îi cere Arhiepiscopului Tomisului să dărâme o biserică ridicată ilegal ”pe un trotuar”

Potrivit relatărilor din scrisoare, sentinţa a fost pronunțată la 13 decembrie 2021, care este „data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022 . Astfel, Arhiepiscopia mai are la dispoziție 30 de zile pentru a demola lăcaşul de cult.

Mai jos vă redăm mai jos scrisoarea primarului Constanţei, Vergil Chiţac:

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănțeni “biserica de pe trotuar”.

Instanța de judecată a decis definitiv „desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. După cum vă este cunoscut, sentința a fost pronunțată la 13 decembrie 2021, care este “data rămânerii definitive a hotărârii”, iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022.

Mai mult, prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanța autorizează Primăria municipiului Constanța, “să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire (…), în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”.

Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate.

În acest context, am obligația, ca primar al municipiului Constanța, să vă înștiințez cu privire la consecințele neexecutării unei hotărâri judecătorești definitive și să vă atrag atenția că intrarea în legalitate și punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituția pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu.

Nepunerea în aplicare a acestei decizii și tergiversarea intrării în legalitate pot conduce la degradarea imaginii Bisericii ca instituție și tensionarea relațiilor dintre comunitatea religioasă și restul cetățenilor acestui oraș.

Mizez pe buna credință a Dumneavoastră și a instituției pe care o conduceți pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătorești. Recursul la soluții de forță, precum amenințarea potrivit căreia “preoții se vor închide înăuntru” în situația punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere și la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei.

Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că “interesul comunității”, pe care îl invocați în dese rânduri, se bazează pe respectarea și aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii țării noastre.

“Dreptul la libertate religioasă al enoriașilor”, pe care îl invocați în mod tendențios, nu poate fi corelat unui abuz instituțional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului și perpetuarea utilizării acestuia ca spațiu impropriu pentru funcționarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 și sabotează chiar prestigiul ei.

Stimate domnule Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului,

Vă invit astăzi, public la responsabilitate. Vă invit să puneți în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești privind desființarea lucrărilor de construcție la imobilul din zona Macul Roșu, construit ilegal pe trotuar, la Bulevardul Tomis nr. 322.

Vă invit să participați la efortul de modernizare a orașului nostru și să deveniți un exemplu pozitiv pentru întreaga comunitate. Vă invit să sprijiniți efortul nostru comun de respectare și aplicare a legii, fără discriminările și cutumele locale specifice de evitare a acesteia, care ne lasă mereu la periferia civilizației.

Vă invit să găsiți formulele concrete optime pentru nevoile spirituale ale comunității locale, pe care pretindeți că le aveți în vedere, utilizând în mod creativ resursele existente ale Arhiepiscopiei.

Avem încredere că vă veți respecta propriile angajamente („Biserica va respecta legea”) față de enoriași și față de comunitate și că nu veți pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată. În caz contrar, vor avea de suferit tocmai aceia pe care pretindeți că îi apărați

Cu stimă, Vergil Chițac Primarul Municipiului Constanța

Ne puteți urmări și pe Google News