Legea Iohannis la BEC. Președintele ar putea candida la Parlament fără modificarea legii. Update

Legea Iohannis la BEC. Președintele ar putea candida la Parlament fără modificarea legii. Update

Update: Biroul Electoral Central ar fi decis că președintele ar putea candida la alegerile parlamentare fără să fie nevoie de modificarea legii electorale. Astfel, proiectul de lege inițiat de PNL care a stârnit atâtea controverse se dovedește inutil. Conform unor surse interne BEC ar fi stabilit că orice persoană poate candida pe lista unui partid politic, chiar dacă nu este membru al formațiunii respective.

Reprezentanții Biroului Electoral Central nu au confirmat oficial adoptarea unei decizii în acest caz. Potrivit unei comunicări pe subiect, aceștia au precizat că încă se deliberează „asupra interpretării și motivării unei eventuale asemenea hotărâri”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunțat că nu intenționează să-și depună candidatura pentru un mandat la Senat sau la Camera Deputaților. Drept urmare, decizia nu-i mai poate fi opozabilă.

 

Biroul Electoral Central va analiza solicitarea PNL de interpretare a unor dispoziții legale pentru a clarifica noțiunea de „candidat independent”. Liberalii caută soluții legale menite să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze pe listele partidului.

Klaus Iohannis intenționează să candideze la listele PNL la alegerile parlamentare. Pe de altă parte, șeful statului nu dorește nici să renunțe la ultimele zile din mandatul prezidențial.

Biroul Electoral Central solicitat să clarifice situația

Constituția interzice președintelui în funcție să facă parte dintr-un partid politic. Pe de altă parte, reglementările în vigoare stabilesc cine poate candida pe listele unui partid. În aceste condiții liberalii au apelat la Biroul Electoral Central (BEC) pentru a clarifica sintagma „candidat independent”. PNL își dorește o clarificare menită să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze la alegeri fără să renunțe la statutul de independent.

BEC a stabilit un prim termen pentru analiza cererii formulate de PNL la începutul săptămânii, luni, 23 septembrie. Acest termen a fost amânat pentru joi, când cazul va fi pus în discuție. Până atunci, reprezentanții structurii au cerut liberalilor să transmită și documentele justificative a care se referă în solicitarea transmisă.

„Având în vedere adresa dumneavoastră nr. 129/23.09.2024 transmisă către BEC pentru alegerea Camerei şi Senatului din anul 2024, (...) vă rugăm să ne transmiteţi documentele la care se face referire în respectiva adresă, deoarece acestea nu au fost ataşate”, a transmis Biroul Electoral Central către PNL.

Klaus Iohannis, UE PSD

Klaus Iohannis Sursa foto: Facebook

Solicitarea PNL adresată BEC

PNL a cerut Biroului Electoral Central să dea o interpretare dispozițiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaților şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP. Liberalii au cerut ca prin decizia pronunațată să fie clarificată noțiunea „candidat independent”.

Liberalii au depus, la Senat, prin Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache, o propunere legislativă care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

Prin acest proiect de lege se dorește modificarea articolului 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

PNL are nevoie de susținerea partenerilor social-democrați pentru a trece acest proiect în regim de urgență. Pe de altă parte, PSD a anunțat că nu este dispus să voteze o astfel de lege, dedicată unui singur om.

Daniel Fenechiu

Daniel Fenechiu. Sursă foto: Captură video Facebook

Biroul Electoral Central, ultima speranță a PNL

În aceste condiții, lipsiți de sprijinul colegilor de guvernare, liberalilor le-a mai rămas o singură opțiune. Ei au apelat la Biroul Electoral Central care să emită o decizie favorabilă. Astfel, dacă sintagma va fi clarificată în favoarea lor, Klaus Iohannis va fi înscris pe listele partidului, pentru o candidatură la alegerile parlamentare.

„Partidul Naţional Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesităţii sau nenecesităţii modificării legii pentru scopul urmărit de lege, respectiv participarea preşedintelui la încheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (...).

Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul să meargă mai departe. Am cerut procedură de urgenţă, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, în ipoteza în care nu modificăm această decizie, în raport de ce BEC şi AEP, dacă primim răspunsuri de acolo şi decizia politică va fi alta, atunci respectăm decizia politică”, a declarat Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar liberal din Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News