Biorezonanţa - cum s-a înecat românul cu un miez de adevăr
- Adam Popescu
- 2 octombrie 2010, 11:37
Pentru 70 de lei, ţi se pune un diagnostic şi ţi se recomandă un tratament cu unde radio şi, uneori, unul naturist, dar la aceste cabinete nu lucrează medici.
După ce a sesizat că are dureri repetate de cap şi nu a găsit un răspuns la medicina clasică, Floarea Grosu a apelat la biorezonanţă. Pentru o evaluare a plătit 70 de lei.
A fost însă dezamăgită când, la sfârşit, i s-a spus că are pietre la vezica biliară. "Dar eu nici nu mai am fiere, m-au operat acum câţiva ani." Tot la sfârşit, a primit un sfat din partea celui care a consultat-o. I s-a recomandat să fie "mai puţin critică cu cei din jur". Aşa este scris pe foaia de evaluare.
Practica este următoarea: pacientul este conectat la aparat cu ajutorul unor curele, înfăşurate de cap, mâini şi picioare, iar aparatul începe să trimită unde spre corpul uman. În terapie, cam la asta se rezumă totul. La evaluare, medicul vede pe un laptop datele furnizate de aparat.
Un fenomen naţional
În România există peste 2.000 de astfel de aparate, numite SCIO (Interfaţa Cuantică de Conştiinţă), produse de americanul William Nelson. Inventatorul, ajuns acum în Ungaria, obişnuieşte să spună la conferinţele internaţionale la care este invitat că a concentrat într-un aparat energia transmisă prin palme de bioterapeuţi. Decanul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, Alexandru Jipa, spune că biorezonanţa ascunde un miez de adevăr ştiinţific, dar dă de înţeles că acesta a fost de mult timp exagerat de practicanţii acestei forme de medicină alternativă.
"De regulă, principiul fizic este următorul. Mai întâi se «scanează» corpul uman cu ajutorul undelor electromagnetice joase emise de aparat, care nu afectează organismul. Cum într-o bază de date ai o plajă de valori, medicul poate să-şi dea seama că, la nivelul unui organ sau chiar al unei molecule, viteza undei scade. Asta înseamnă o rezistenţă, care poate da indicii despre o boală, infecţie, tumoră etc". Totuşi, remarcă profesorul Jipa, de la a depista boala până la a promite tratarea ei, "este cale lungă".
"Vrăjitori sunt peste tot"
Medicina clasică nu acceptă biorezonanţa, cei mai mulţi dintre doctori considerând-o o "înşelătorie ordinară" sau, cel mult, "un mod neortodox de a face medicină". "Peste tot există vrăjitori", spune Andree Robert Chefneux, medic-şef al departamentului neuradiologie al Spitalului Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", din Bucureşti. "Este o înşelătorie la fel de mare ca una din timpul comunismului, cea cu liniile de forţă", completează doctorul Chefneux.
"De tratament nici nu putem vorbi, sunt doar pseudostudii, ansamblate din declaraţii ale oamenilor "trataţi", iar despre aşa-zisa evaluare corporală, nu cred că merită să discutăm despre aspecte ca aura fiecăruia, deoarece aici nu mai vorbim de medicină, ci de spiritualitate", încheie medicul.
În România, "aparatele SCIO au primit aprobare din partea Ministerului Sănătăţii înainte de 2007", spune purtătorul de cuvânt al ministerului, Oana Grigore. "Din 2007, aparatele medicale sunt aprobate sau interzise de Comisia Europeană", adaugă aceasta. În Uniunea Europeană, aparatele SCIO sunt permise, dar o investigaţie este în desfăşurare.
Există suspiciuni că aparatul este prezentat şi vândut pentru alte scopuri decât cele menţionate în autorizaţia primită din partea UE, care nu permite folosirea pentru diagnostic şi tratament. În SUA şi Canada, cabinetele de biorezonanţă sunt interzise.
ŞARLATANIE MODERNĂ
"Aparat folosit de NASA" - minciună publicitară
Când cauţi pe internet cuvântul SCIO îţi apar articole ca "minunea americană" sau "aparatul folosit de NASA", dar şi un forum de discuţii intitulat "Biorezonanţa SCIO e o şarlatanie modernă?".
Jurnalistul de ştiinţă Cristian Român, realizator al emisiunii "Cronica Scepticului" de la postul TVRM, a dorit să afle care este legătura dintre Agenţia Spaţială Americană şi acest aparat atât de controversat. "Nu era niciuna. Era doar o minciună pentru a câştiga încrederea oamenilor. Cuvântul NASA vinde bine, chiar şi la români", spune jurnalistul.
Dacă aruncăm o privire pe site-ul NASA, observăm că aparatul SCIO nu este şi nu a fost vreodată folosit pentru evaluarea sau testarea personalului trimis în misiuni spaţiale.
În plus, inventatorul aparatului, William Nelson, care a pretins că a lucrat pentru Agenţie, având un rol important la salvarea misiunii Apollo 13, nu a lucrat niciodată la NASA. "Sunt doar articole publicitare sau pur şi simplu bazate pe informaţii neverificate, oferite pe tavă de vânzătorii de astfel de aparate." Pe internet, aparatele de biorezonanţă au preţuri cuprinse între 4.500 şi 15.000 de euro.
"FACE MINUNI"
Maşinăria de marketing: tratează tot, inclusiv cancerul
Aparatul de biorezonanţă este descris aproape ca un panaceu. "Face adevărate minuni", spune Liuba Radion, care are un astfel de cabinet în Bucureşti. Evaluarea generală a organismului depistează toate disfuncţiile organice, atât la nivelul corpului fizic, cât şi la nivel emoţional, mental şi spiritual", spune dânsa.
Are sute de pacienţi în fiecare lună. Unii vin pentru şedinţa de evaluare, care costă 130 de lei, alţii pentru terapie împotriva cancerului, diabetului, pentru recuperare după intervenţii pe cord, pentru detoxifierea organismului sau chiar pentru a se lăsa de fumat.
"Nu putem trata cazurile de cancer declarate de medicina clasică drept incurabile. Dar putem prelungi durata de viaţă, asta e clar", spune Liuba Radion, care, înainte de a se ocupa de biorezonanţă, a fost cosilier de nutriţie. Radion spune că, prin oscilaţii electromagnetice, celulele bolnave din corpul uman sunt aduse la frecvenţe specifice celulelor sănătoase, iar aceasta este partea de bază a terapiei.
Interzis în Statele Unite şi Canada
"Cu siguranţă este o mare şarlatanie", spune pentru EVZ James Whorton, profesor la Washington's School of Medicine. "În 2007, a fost publicată o investigaţie despre "strămoşul" acestui SCIO, numit EPFX. Aparatul era extrem de popular în Statele Unite, promovat de o maşinărie de marketing grozavă", spune profesorul. "Ei îţi vor spune ceea ce vrei să auzi. Îţi câştigă încrederea când, înşiruindu-ţi boli, vei descoperi că au menţionat şi una de care chiar suferi", continuă profesorul.
Ancheta despre care aminteşte Whorton a fost publicată de cotidianul "Seattle Times", în noiembrie 2007. Oameni fără pregătire medicală şi-au deschis cabinete, pretinzând că aparatul ajută doar la eliberarea de stres. La sesizarea mai multor persoane - care au spus că le-a fost promisă vindecarea de diverse boli în schimbul unor şedinţe de terapie care costau între 20 şi câteva sute de dolari - aparatul SCIO a fost interzis în Statele Unite.
Neavând aprobarea de a produce şi folosi un astfel de aparat în America, creatorul William Nelson a emigrat în anii '90 în Ungaria, unde a creat un adevărat imperiu, arată "Seattle Times". La şedinţele pe care le organizează, Nelson se descrie drept "un geniu" care luptă împotriva mafiei din "medicina clasică, alopată". Sute de persoane, proprietari de cabinete din zeci de state ale lumii, vin la aceste şedinţe.