Binefacerile Mamei Natură: cântecul păsărilor, cel mai bun antidot pentru stres
- Luciana Popa
- 24 martie 2021, 13:54
Natura oferă cel mai bun remediu pentru sănătate. Poate că nu era nevoie de un studiu special, dar acum experții confirmă. Sunetele naturale sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Concluzia a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, potrivit Daily Mail.
Experții americani au analizat înregistrări sonore din 251 de locații ale unor parcuri naționale din SUA ca parte a studiului lor. Au descoperit că sunetul făcut de curgerea apei din natură îmbunătățește emoțiile pozitive ale oamenilor, în timp ce sunetele păsărilor reduc sentimentele de stres și enervare. Apa s-a dovedit cea mai eficientă în îmbunătățirea emoțiilor pozitive. Asta ar putea avea legătură cu rolul critic al apei pentru supraviețuire, spun experții, sau cu capacitatea sunetelor apei de a acoperi alte zgomote nedorite.
Expunerea la sunete naturale a îmbunătățit starea de spirit
În general, expunerea la sunete naturale a îmbunătățit starea de spirit și capacitatea cognitivă, iar nivelurile stresului și enervării -durerea, ritmul cardiac și tensiunea arterială - au scăzut.
Parcurile naționale au unele dintre cele mai curate peisaje sonore și pot întări sănătatea publică, afirmă autorii studiului. Dar trebuie protejate de zgomotul intruziv din zonele urbane înconjurătoare. „Parcurile din apropierea zonelor urbane sunt locuri importante pentru conservarea peisajului sonor, consolidând sănătatea vizitatorilo ”, a declarat Kurt Fristrup, co-autor al studiului și om de știință bioacustică la National Parc Service. „Sunetele naturii au generat din cele mai vechi timpuri reacții puternice ale oamenilor. Un exemplu ar fi Simfonia pastorală a lui Beethoven, inspirată de aceste sunete ale naturii”, spune echipa.
Pe lângă faptul că îi fac pe oameni să se relaxeze, peisajele sonore naturale oferă informații cruciale pentru viața sălbatică, deoarece multe specii se bazează pe sunet pentru a comunica.
Studiul sugerează că păstrarea parcurilor naționale și a peisajelor lor sonore naturale aduce beneficii atât conservării ecosistemelor, cât și sănătății publice. Mai ales după ce, în ultimul an, în timpul pandemiei, oamenii au început să realizeze importanța naturii pentru sănătatea lor, scrie DailyMail.
Photo 179600946 © Kukotaekaterina - Dreamstime.com