Bill Gates a cucerit America. La propriu! Date exacte și înfiorătoare

Bill Gates a cucerit America. La propriu! Date exacte și înfiorătoare

Miliardarul Bill Gates a investit masiv în terenuri agricole, în ultimii ani. Însă această acumulare de bogăție este de fapt un monopol, relevă un editorial The Guardian.

Magnatul Bill Gates a făcut o avere colosală grație companiei pe care a fondat-o, Microsoft, însă el este însă și un abil investitor în terenuri, relatează The Guardian. În prezent, miliardarul deține aproximativ 242.000 de acri de terenuri agricole, valorând peste 690 milioane de dolari. Suprafața agricolă pe care o deține este aproape de mărimea Hong Kong-ului.

Practic, Gates este cel mai mare proprietar de terenuri agricole private din Statele Unite. Al treilea cel mai bogat om din lume, americanul a achiziționat, în anul 2018, 14,500 acri pentru o fermă din statul Washington, un teritoriu tradițional Yakima, pentru doar 171 dolari. A fost acțiunea care l-a impulsionat să  cumpere tot mai multe terenuri agricole. În total deține la momentul actual 242.000 de acri de terenuri agricole. Cea mai mare investiție agricolă a lui Gates datează din 2017, când a cumpărat 61 de proprietăți printr-o firmpă de investiții din Canda, pentru 500 milioane de dolari.

The Guardian: Deținerea de terenuri exacerbează supremația albă

The Guardian atrage însă atenția, printr-un editorial semnat de Nick Estes, un nativ indian din tribul Siouxie, că în Statele Unite deținerea de pământuri a însemnat mereu și excese ale clasei conducătoare. Pământul înseamnă putere. Liderii politici au amplificat inegalitățile colonialismului și curentul supremației albe în SUA. Acumularea de terenuri a mers mână în mână cu exploatarea și deposedarea americanilor nativi de averea lor.

Publicația britanică reamintește că țara federală de peste Ocean și-a construit o mare parte din prosperitate pe furtul pământurilor de la nativi. Legea Homestead din 1862 a oferit 270 de acri din teritoriul indigenilor oricărui cetățean alb dornic să se stabilească pe lotul respectiv. Astfel că cei de culoare, hispanici sau indieni au fost excluși de la beneficiile unui program federal care a adus bogăție multor generații de albi.

Dublul standard al lui Gates: monopolul agricol și amprenta de carbon

Pe lângă Bill Gates, un exemplu de magnat american care a făcut avere din pământuri este mogulul media Ted Turner. Acesta deține 2 milioane acri de teren și are cea mai mare cireadă privată de bizoni din țară, pe teritoriul fortului Laramie din statul Dakota de Sud. Era noastră este dominată de cei ultra-bogați, de criza climatică și un capitalism verde înfloritor, mai notează editorialistul The Guardian. Nick Estes remarcă faptul că, deși Gates e foarte preocupat să pară un lider asertiv în stoparea poluării aerului și construirea a ceea ce a numit o revoluție verde globală, care să ajute inclusiv fermierii, amprenta de carbon a firmelor lui Bill Gates nu este neglijabilă.

Firma care a făcut achizițiile agricole ale lui Gates este Cascade Investment, deținută de acesta. Firma și-a făcut campanii publice în care se poziționează ca o susținătoare a agriculturii sustenabile. De asemenea, magnatul deține și companiile de alimente proteice extrase din plante Beyond Meat and Impossible Foods, dar și fabrica de echipamente agricole John Deere.

Deținerea de pământuri s-a concentrat în mâinile a tot mai puține persoane, lucru care generează presiune asupra monoculturilor și a tehnicilor de agricultură industrială, în scopul obținerii unor profituri mai mari, conchide publicația. Exemplul cel mai relevant este al lui Gates, care a instituit un monopol agricol în SUA. Pe de altă parte, 1% din moșierii planetei dețin 70% din toate fermele de pe glob, arată un raport recent.

Sursa: The Guardian

Citește și: Bill Gates prezice viitorul omenirii, Când vom scăpa de pandemie

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News