S-a dorit eliminarea președintelui Bill Clinton? Atacurile care nu și-au atins ținta

S-a dorit eliminarea președintelui Bill Clinton? Atacurile care nu și-au atins ținta Bill Clinton: Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele USA William Jefferson Clinton, cunoscut ca Bill Clinton, succesorul lui George H. Bush la Casa Albă, a fost un președinte care a încercat să profite de căderea sistemului comunist în Europa Centrală și de Est, inclusiv de prăbușirea URSS pentru a întări influența SUA în aceste regiuni.

Bill Clinton a condus în perioada 1993-2001, SUA, decizând implicarea SUA și NATO în conflictul din Irak și din fosta Iugoslavie. A reușit în 1997 un prim val de extindere al NATO spre Europa Centrală, prin Summitul de la Madrid.

Având aceste realizări notabile, cert este că sunt cel puțin trei momente în care putem spune că el a fost ținta unor atentate.

La 11 septembrie 1994, Frank Eugene Corder, un șofer de camion născut la 26 mai 1956, a furat, în cursul nopții un avion Cessna 150 din aeroportul Aldino din statul Maryland. Corder, fiul unui mecanic de avioane a abandonat școala în clasa a XI-a și s-a înrolat în US Army până în 1975, când a fost lăsat la vatră, în mod onorabil, ca Soldat Clasa I, deci fără incidente. În perioada 1976-1993 a lucrat ca șofer de camion, fiind concediat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 15 aprilie1993, Frank Corder a fost acuzat pentru tâlhărie, eliberat și arestat din nou, la 9 octombrie 1994, pentru  trafic de droguri și condamnat la 90 zile închisoare corecțională, fiind eliberat în februarie 1994. Fusese căsătorit pentru a treia oară cu   Lydia, care, cu trei săptămâni înainte de momentul furtului avionului, îl părăsise. Totuși, fiind permanent dependent de narcotice, Frank Corder, ca și alți atentatori era în căutare de publicitatre, cu orice preț.

Avionul care a intreat în gardul Casei Albe

Cunoștințele, prietenii lui au afirmat că el începuse să fie obsedat de Mathias Rust, pilotul german care a zburat cu un Cessna 172 din Finlanda, la Moscova, în Uniunea Sovietică, aterizând în Piața Roșie, la 28 mai 1987. Drogat, la ora 1,49 a dimineții de 12 septembrie 1994, Frank Eugene Corder a intrat cu avionul în gardul de sud al Casei Albe (evident, din cauza incapacității psihice de a controla aparatul de zbor, întrucât voia să intre în Casa Albă), decedând pe loc, la impact.

Radarele Aeroportului Național au surprins aparatul care se îndrepta spre Casa Albă, cu puțin timp înainte de impact. Deși existau informații că la Casa Albă ar fi fost instalat un echipament de interceptare aeriană, dacă un pilot ar ajunge prea aproape de Casa Albă, acesta nu a fost folosit. Președintele Clinton nu era atunci la Casa Albă, întrucât fuseseră planificate activități de restaurare a clădirii.

Casa Albă

Casa Albă. Sursa foto: Dreamstime.com

La 29 octombrie 1994, președintele american William Bill Jefferson  Clinton a fost ținta unui atentat, comis de Francisco Martin Duran, născut la 8 septembrie 1968, la Albuquerque, New Mexico. Acesta a tras cu o armă semi-automată SKS (copie fabricată în China), 29 focuri asupra unor bărbați aflați în curtea Casei Albe, pe latura nordică.

Bill Clinton, ținta unui atentat?

Doi martori oculari au spus, că înainte de a se auzi rafalele de armă, au avut impresia că unul dintre bărbați semăna cu președintele american. Duran a fost imobilizat și arestat. A fost judecat și condamnat la 40 ani detenție. Duran a mimat nebunia (afirma că dorea să salveze lumea, că exista o conexiune toxică între președintele american și o entitate extraterestră din Munții Colorado), dar nu a impresionat juriul. Duran mai fusese condamnat pentru infracțiuni de asalt cu un vehicul US Army, pentru deținere ilegală de armă, în calitate de fost condamnat.

Cei doi atentatori aveau evidente probleme psihice (Francisco Duran a mimat nebunia, s-a considerat că avea discernământ, însă instabilitatea psihică nu poate fi contestată), care i-au determinat să planifice, în mod solitar, atentate contra președintelui american Bill Clinton.

Osama bin Laden și vizita lui Bill Clinton în Filipine

Profesorul Ken Gormely  autorul cărții The Death of American Virtue: Clinton vs Starr afirmă (menționând că acest fapt îi fusese comunicat de Luigi Merletti, fost șef al US Secret Service) că în 1996, președintele SUA William Bill Jefferson Clinton a fost o posibilă țintă a unui atentat pus la cale, în Filipine, de oameni fideli teroristului saudit Osama bin Laden. Unul dintre autorii morali ai atacurilor de la 11 septembrie 2001, Khalid  Sheikh Mohammed trăia, la mijlocul anilor 90, în Filipine.

Liderul american participa, la Manila, capitala Filipinelor, la Forumul  de Cooperare Economică Asia-Pacific, în data de 23 noiembrie 1996. Întrucât președintele american dorea să viziteze un lider politic local, serviciile secrete americane au studiat traseul și au interceptat o serie de mesaje criptate ale unor indivizi ce păreau islamiști care vorbeau de ”pod” și ”nuntă”, termeni care, în argoul teroriștilor aveau semnificația de atentat. În ultima clipă, traseul oficial a fost modificat pe o rută sigură, iar agenții secreți au descoperit sub un pod peunde urma să treacă mașina liderului de la Casa Albă, o bombă care a fost detonată.