Bilanț negru al loviturii de stat din Myanmar. 500 de morți și alte câteva sute de dispăruți

O asociația a deținuților politici din Myanmar a făcut bilanțul victimelor loviturii de stat dată de junta militară din Myanmar.

Peste 500 de civili au fost victime ale forțelor de ordine din Myanmar, de când a fost declașată lovitura de stat. Acest bilanț a fost făcut de un ONG local, Asociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici (AAPP), informează AFP. Printre cei uciși sunt numeroși studenţi şi adolescenţi.

„Am confirmat 510 de decese”, a anunţat ONG-ul, care precizează că bilanţul (real) „este probabil mult mai ridicat”. Totodată, alte sute de persoane au fost date dispărute, după ce au fost arestate de autorități. Sâmbătă au fost înregistrate cele mai multe victime ale represiunii autorităților, în jur de 100 de persoane. Între acestea au fost și șapte minori.

În pofida represiunii sângeroase, manifestanţii au ieşit din nou pe străzi, începând de luni. Paisprezece civili au murit, în estul oraşului Rangoun, capitala economică a Myanmarului, potrivit AAPP.

Pentru victimele din ultimele zile au fost organizate funeralii, iar mulțimea a înconjurat sicriele. Mulți dintre participanții la ceremoniile de înmormântare au salutat cu trei degete, în semn de rezistență.

Statele Unite suspendă acordurile economice

În faţa acestei băi de sânge, Washingtonul a anunţat suspendarea imediată a acordului-cadru pentru comerţ şi investiţii care a fost încheiat în 2013 cu Myanmar. Autoritățile din Statele Unite au anunțat că suspendarea va dura până la restabilirea unui guvern „ales democratic”.

De asemenea, Franţa a denunţat „violenţa oarbă şi ucigaşă” a regimului şi a cerut eliberarea „tuturor deţinuţilor politici”. Între aceștia se numără și Aung San Suu Kyi, care este ţinută în continuare într-un loc secret.

Londra a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, ce se va derula miercuri în spatele uşilor închise.

Comunitatea internațională este divizată

Până în prezent, generalii birmani care au preluat puterea au sfidat protestele şi sancţiunile occidentale. Ei au contează pe neînțelegerile din cadrul comunităţii internaţionale. China şi India au refuzat să condamne oficial lovitura de stat, iar Rusia menţine strânse legături cu junta.

Ministrul-adjunct al apărării Aleksandr Fomin a participat sâmbătă la parada anuală a forţelor armate birmane. Oficial, Kremlinul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul „tot mai mare” de morţi. Însă a declarat că Myanmar rămâne „un aliat fiabil şi un partener strategic” cu care vrea să-şi întărească relaţiile militare.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat comunitatea internaţională la „mai multă unitate” şi „mai mult angajament” pentru a face presiuni asupra juntei.