Pandemia de COVID a dus la o restrângere dramatică a libertăților peste tot în lume. În Israel, guvernul folosește serviciile secrete pentru a supraveghea în masă populația.
La începutul pandemiei, Israelul a început să folosească un instrument de supraveghere în masă, urmărind telefoanele oamenilor, pentru a opri răspândirea COVID.
Guvernul a elogiat tehnologia, folosită în mod normal pentru prinderea teroriștilor palestinieni dați în urmărire, ca pe un mare pas înainte în lupta împotriva virusului.
Însă, după mai multe luni, eficiența acestui instrument de tip Big Brother este pusă sub semnul întrebării, criticii afirmând că utilizarea sa reprezintă un grav atac la adresa principiilor democratice ale țării.
„Ideea unui guvern care își supraveghează îndeaproape cetățenii ar trebui să tragă un semnal de alarmă”, spune Maya Fried, purtătoarea de cuvânt a Asociației pentru Drepturile Civile din Israel, citată de Times of Israel.
„Aceasta este împotriva bazelor democrației. Nu poți să abandonezi pur și simplu democrația în timpul unei crize.”
Tehnologie folosită pentru prinderea teroriștilor
Se cunosc puține lucruri despre tehnologia folosită. Potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, serviciul de securitate internă Shin Bet o utilizează de două decenii. Tehnologia baleiază metadatele oricui folosește serviciile de telecomunicații din Israel.
Informațiile colective cuprind localizarea telefonului mobil, istoricul navigației pe internet și apelurile și SMS-urile primite și date, însă nu și conținutul.
Aceste elemente ar fi ajutat serviciul secret să îi urmărească pe teroriști și să dejoace atentate.
Nu se cunoaște totuși ce se întâmplă cu toate datele colectate.
Israelul a început să folosească Shin Bet în lupta împotriva COVID în martie. Prin urmărirea mișcărilor persoanelor infectate cu coronavirusul, a determinat cu cine au intrat acestea în contact și riscă să se infecteze, pentru a le plasa în carantină.
Capacitățile de căutare ale Ministerului Sănătății fiind limitate, Shin Bet a fost considerat drept cea mai bună opțiune, chiar dacă directorii său au ezitat față de ideea folosirii tehnologiei în acest scop.
Autoritățile fac pe niznaiul
Autoritățile israeliene afirmă că tehnologia a fost un instrument esențial pentru a urmări epidemia și insistă pe faptul că au găsit un echilibru între protejarea drepturilor individuale și sănătatea publică.
„Considerăm că prețul este rezonabil”, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kitsch, în fața unei comisii parlamentare luna trecută.
„Nu am văzut ca acest instrument să fie utilizat în scopuri abuzive. Acest instrument salvează vieți.”
Inițial, premierul Benyamin Netanyahu, a folosit starea de urgență pentru a aproba utilizarea tehnologiei.
După ce măsura precipitată a fost contestată în instanță, guvernul a fost constrâns să stabilească prin lege limitele utilizării sale, în luna iulie, supunând-o controlului parlamentar.
Legea stipulează că Shin Bet trebuie să separe informațiile de alte date pe care le culeg în alte scopuri și, după un anumit timp, trebuie să le distrugă.
Alternativa civilă, neglijată
Legea limitează și persoanele care sunt abilitate să aibă acces la informații și stipulează că Israelul trebuie să prezinte și să popularizeze o alternativă civilă a supravegherii, ca de exemplu o aplicație telefonică.
Israelul a creat o asemenea aplicație, însă aceasta nu este folosită la scară largă, arată Times of Israel.
Criticii afirmă că nu există o supraveghere eficientă a modului în care datele Shin Bet sunt colectate, stocate, folosite și eliminate.
Michal Cotler-Wunsch, o deputată din comisia parlamentară însărcinată cu supravegherea folosirii tehnologiei, a declarat că dependența Israelului de Shin Bet îl împiedică să se orienteze spre o tehnologie civilă mai transparentă, care putea face același lucru. „Ar fi trebuit să rezistăm acestei tentații”, spune ea.
Și CNP-ul...
În cadrul parteneriatului lor, Ministerul Sănătății trimite către Shin Bet numele, CNP-urile și detaliile contactelor celor diagnosticați cu COVID-19.
Serviciul secret poate apoi să examineze datele din ultimele două săptămâni pentru a stabili ce telefoane portabile s-au aflat pe o rază de doi metri de persoana bolnavă timp de 15 minute.
Posesorii telefoanelor sunt apoi contactați și li se ordonă să intre în carantină.
La început, a existat o reacție nesemnificativă a israelienilor de rând față de implicarea Shin Bet în viața lor, dată fiind încrederea mare a acestora în serviciile secrete.
Însă, după un timp, israelienii s-au trezit prinși ca într-o plasă în care erau urmărite zeci de mii de contacte, scrie Times of Israel.
Închiși în case de pomană
Mulți dintre ei au afirmat că datele erau inexacte și pe baza lor au fost obligați la o carantină de 14 zile.
Mai grav, liniile telefonice „verzi” ale Ministerului Sănătății sunt supraaglomerate, astfel încât e greu să prinzi pe cinevă căruia să i te plângi.
Precizia tehnologiei în interior este problematică. Dacă o persoană infectată se află într-un apartament, acest fapt poate băga întreaga clădire în carantină.
Ministerul Sănătății a arătat că, din iulie, 950.000 de persoane depistate de tehnologie au fost puse în carantină, printre care 46.000 au fost găsite infectate.
Începând cu luna august, armata israeliană a preluat de la Ministerul Sănătății responsabilitatea depistării contactelor.
Tehilla Shwartz Altshuler, membru senior al Institutului pentru Democrație, un grup de reflecție influent din Israel, contestă însă aceste date.
Pe baza propriei analize a datelor oficiale, ea crede că Shin Bet a descoperit mult mai puține persoane infectate în raport cu persoanele depistate. De asemenea, ea estimează că cel puțin 100.000 de persoane au fost carantinate în mod eronat.
Guvernul nu se lasă
Un raport interimar, realizat în octombrie, de către un organism de supraveghere a guvernului, a confirmat acuzațiile că tehnologia nu este foarte eficientă.
Raportul a constatat și că Shin Bet nu respecta întotdeauna limitele impuse de lege, de exemplu omițând să șteargă informațiile culese despre populație.
Un comitet ministerial a decis luna trecută că Israelul va începe să reducă utilizarea tehnologiei. Dar decizia nu este definitivă și, recent, Israelul a indicat că intenționează să continue urmărirea în masă, în ciuda unei contestații la Curtea Supremă împotriva tehnologiei.
Această tehnologie, fiind utilizată împotriva cetățenilor în timpul unei crize sanitare, criticii afirmă că ușa este deschisă și pentru folosirea sa pe viitor, în alte scopuri, fără vreo legătură cu securitatea statului.
„Ce s-a petrecut cu Shin Bet trebuie să tragă un semnal de alarmă”, spune Altshuler. „Autoritățile statului știu totul despre tine, tot timpul, despre locul unde te afli. Și trebuie să ne gândim la consecințele pe termen lung. Această urmărire nu va dispărea. O vor folosi din nou.”