Big Brother COVID: Tehnologia prin care Israelul urmărește tot ce faci

Big Brother COVID: Tehnologia prin care Israelul urmărește tot ce faci

Pandemia de COVID a dus la o restrângere dramatică a libertăților peste tot în lume. În Israel, guvernul folosește serviciile secrete pentru a supraveghea în masă populația.

Inițial, premierul Benyamin Netanyahu, a folosit starea de urgență pentru a aproba utilizarea tehnologiei.

După ce măsura precipitată a fost contestată în instanță, guvernul a fost constrâns să stabilească prin lege limitele utilizării sale, în luna iulie, supunând-o controlului parlamentar.

Legea stipulează că Shin Bet trebuie să separe informațiile de alte date pe care le culeg în alte scopuri și, după un anumit timp, trebuie să le distrugă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alternativa civilă, neglijată

Legea limitează și persoanele care sunt abilitate să aibă acces la informații și stipulează că Israelul trebuie să prezinte și să popularizeze o alternativă civilă a supravegherii, ca de exemplu o aplicație telefonică.

Israelul a creat o asemenea aplicație, însă aceasta nu este folosită la scară largă, arată Times of Israel.

Criticii afirmă că nu există o supraveghere eficientă a modului în care datele Shin Bet sunt colectate, stocate, folosite și eliminate.

Michal Cotler-Wunsch, o deputată din comisia parlamentară însărcinată cu supravegherea folosirii tehnologiei, a declarat că dependența Israelului de Shin Bet îl împiedică să se orienteze spre o tehnologie civilă mai transparentă, care putea face același lucru. „Ar fi trebuit să rezistăm acestei tentații”, spune ea.

Și CNP-ul...

În cadrul parteneriatului lor, Ministerul Sănătății trimite către Shin Bet numele, CNP-urile și detaliile contactelor celor diagnosticați cu COVID-19.

Serviciul secret poate apoi să examineze datele din ultimele două săptămâni pentru a stabili ce telefoane portabile s-au aflat pe o rază de doi metri de persoana bolnavă timp de 15 minute.

Posesorii telefoanelor sunt apoi contactați și li se ordonă să intre în carantină.

La început, a existat o reacție nesemnificativă a israelienilor de rând față de implicarea Shin Bet în viața lor, dată fiind încrederea mare a acestora în serviciile secrete.

Însă, după un timp, israelienii s-au trezit prinși ca într-o plasă în care erau urmărite zeci de mii de contacte, scrie Times of Israel.

Închiși în case de pomană

Mulți dintre ei au afirmat că datele erau inexacte și pe baza lor au fost obligați la o carantină de 14 zile.

Mai grav, liniile telefonice „verzi” ale Ministerului Sănătății sunt supraaglomerate, astfel încât e greu să prinzi pe cinevă căruia să i te plângi.