Biden își va începe președinția încercând să răstoarne multe dintre politicile controversate ale lui Donald Trump.
Fostul senator de Delaware, Joe Biden, depune, miercuri, jurământul, în calitate de cel de-al 46-lea președinte al SUA. Biden s-a angajat să sfâșie moștenirea prezidențială a lui Trump.
Biden își va începe președinția încercând să răstoarne multe dintre politicile controversate ale predecesorului său.
Noul președinte a promis să anuleze restricțiile de călătorie în SUA impuse mai multor țări majoritar musulmane. Să se alăture din nou acordului climatic de la Paris. Șisă ordone oficialilor să reunească copiii separați de familiile lor la frontiera SUA-Mexic.
Noua administrație intenționează, de asemenea, să se întoarcă în acordul nuclear cu Iranul.
Și să ofere familiilor americane sprijin pentru consecințele sociale și economice ale pandemiei coronavirusului.
Aceste măsuri includ extinderea restricțiilor privind evacuările și executările silite ale persoanelor care nu și-au putut plăti chiria din cauza pandemiei.
Și asigurarea adoptării de către Congres a unui plan de stimulare economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari.
În plus, scrie Express, măștile faciale vor fi obligatorii pe toate proprietățile federale din SUA.
Șeful de cabinet al lui Biden, Ron Klain, a declarat: „Președintele va lua măsuri nu numai pentru a anula cele mai grave daune ale administrației Trump. Ci și pentru a începe avansul SUA”.
Pleiadă de promisiuni
„Aceste acțiuni vor schimba cursul COVID-19. Vor lupta împotriva schimbărilor climatice. Vor promova echitatea rasială și vor sprijini alte comunități defavorizate. Vor reconstrui economia noastră. Într-un mod care consolidează coloana vertebrală a acestei țări: muncitorii care au construit națiunea noastră”.
„Deși obiectivele politice ale acestor acțiuni executive sunt îndrăznețe, vreau să fiu clar: teoria juridică din spatele lor este bine întemeiată și reprezintă restabilirea unui rol constituțional adecvat pentru președinte”.
Cu toate acestea, primele zile ale mandatului lui Biden amenință să fie umbrite de ultimul „impeachment” al lui Trump.
Trump a fost acuzat de „incitare la insurgență” după asaltul clădirii Capitoliului, săptămâna trecută, de către susținătorii săi.
Violențele s-au soldat cu moartea a cinci persoane. Iar Trump a fost pus sub acuzare a doua oară în mandatul său, în Camera Reprezentanților.
Actul de acuzare va fi trimis în Senat, care va avea un cuvânt decisiv. Însă data dezbaterilor din Senat nu a fost încă precizată.
Biden și echipa sa se tem că orice proces va întârzia confirmarea noului său cabinet și astfel îi va afecta capacitatea de a adopta agenda sa legislativă.
Sprijin bipartizan pentru noua administrație
Biden a făcut și un apel la unitate. Și s-a angajat să folosească experiența din Congres pentru a obține un sprijin bipartizan pentru administrația sa.
Joe Biden are o solidă relație de muncă cu actualul lider al majorității din Senat, Mitch McConnell. Și crede că toți republicanii, cu excepția celor mai recalcitranți, sunt deschiși negocierilor.
Cu toate acestea, Robert Reich, fost secretar al muncii sub Bill Clinton, consideră că Biden nu ar trebui să caute să-i liniștească pe republicani și ar trebui să urmărească o agendă radicală.
„Încă aud că Joe Biden va guverna din « centru». Nu au de ales, spun ei, pentru că va avea majorități subțiri în Congres, iar partidul republican s-a mutat în dreapta”.
„Am servit mai mulți președinți democrați care au avut nevoie de voturi republicane pentru ceea ce au vrut să facă.
„Dar republicanii din Congres nu seamănă cu cei cu care am avut de-a face. Majoritatea GOP de astăzi trăiesc într-un univers paralel. Nu există un «centru» între lumea bazată pe realitate și a lor”.