Decizia SUA de a recunoaște, în cele din urmă, genocidul armean vine după decenii în care Turcia și grupurile de lobby plătite de turci, la Washington, au amenințat SUA cu represalii puternice.
Mesajul era pe cât de clar, pe atât de dur. Dacă Washingtonul va folosi termenul de „genocid” - pentru o crimă comisă acum 106 ani- atunci Ankara ar închide bazele americane și s-ar alia cu Iranul, China și Rusia sau cu alți dușmani ai Americii.
Se reface Axa care a trecut întreaga lumea prin foc? Vor să-și transforme forța economică în putere geopolitică
Șantajul prin care Ankara a forțat numeroase țări să nu recunoască genocidul armean a funcționează de mulți ani.
Turcia s-a prezentat decenii întregi ca o țară care poate ajuta Occidentul să-i înfrunte pe sovieticii. Când URSS a dispărut în 1989, Turcia s-a reinventat spunând că vrea să facă parte din Uniunea Europeană. Voia acum să joace rolul de punte între Occident și Asia. Amenințarea era că, dacă Turcia s-ar simți jignită, ar putea ajuta terorismul islamic.
Ce rău mai poate face Erdogan Occidentului?
Cei care s-au opus recunoașterii genocidului au susținut că Turcia se va îndepărta de NATO - ceea ce Ankara făcea deja. Ei au susținut că Turcia se va alătura Rusiei, țară de la care a cumpărat deja S-400. De asemenea, Turcia a strâns relațiile cu China și vrea să facă parte din Noul Drum al Mătăsii. Problema este că toate aceste amenințări s-au consumat deja. Sensibilul regim de la Ankara este, însă, cel care se opune în mod deschis țărilor NATO, cum ar fi Grecia și Franța.
“Joe Biden este un idiot”. Acuzații grave la adresa președintelui SUA din partea unui fost polițist afro-american
Mai mult, niciodată în istorie o țară nu a părăsito alianță militară de miliarde de dolari pe motiv că cineva a folosit un singur cuvânt, chiar dacă acel cuvânt e genocid. Turcia, e drept, ar putea recunoaște genocidul american al amerindienilor. Dar, spre deosebire de Turcia, nu este foarte controversat în SUA să spui că nativii americani au suferit un genocid. De altfel, Turcia a acuzat deja și alte țări de genocid, inclusiv susținând că Israelul duce o politică nazistă și a comis un genocid.
Turcia va continua să încerce să valorifice extremismul islamist din Europa în scopurile sale. Nici asta n-ar fi o mae noutate. Turcia a mai jucat un rol cheie ca placă turnantă în deplasarea teroriștilor ISIS spre Europa, inclusiv oferind o bază pentru radicalizare. Mai mult, Ankara a amenințat deja în diferite momente că va folosi refugiații împotriva Europei, cu excepția cazului în care UE îi plătește mai mulți bani. Între timp, radicalizează refugiații și îi folosește ca mercenari.
Turcia ar putea juca rolul Pakistanului în ce privește terorismul islamist
Este în întregime posibil ca Turcia să ajungă pentru următoarea Al-Qaeda ceea ce Pakistanul și Afganistanul au făcut pentru Al Qaeda din anii 1990: oferind o bază pentru extremism. Această traiectorie este una pe care Turcia o va parcurge, indiferent dacă SUA recunoaște sau nu genocidul. Susținerea extremismului vine însă cu propriile sale probleme deoarece țările care îl susțin suferă de obicei un declin economic. Confruntarea Turciei cu SUA în ceea ce privește termenul de „genocid” va fi pusă în balanță cu dorința sa de a avea putere economică. Și cui îi mai pasă de „geopolitică”, atunci când are mai mult de pierdut din această confruntare.
Cât privește tendința Ankarei de a colabora cu Iranul, China și Rusia, aceasta se manifestă deja de ani buni. Și ar mai fi ceva, "nu există dovezi că negarea genocidului a contribuit la o politică mai liberală și mai tolerantă a Ankarei", scrie Seth J. Frantzman în ziarul israelian Jerusalem Post.