Biden îşi expune viziunea pentru Orientul Mijlociu şi vrea să facă să scadă preţul petrolului

Biden îşi expune viziunea pentru Orientul Mijlociu şi vrea să facă să scadă preţul petrolului sursa: arhivă EVZ

Preşedintele american, Joe Biden, expune sâmbătă la Jeddah, în faţa liderilor ţărilor arabe, viziunea sa pentru Orientul Mijlociu şi încearcă să calmeze volatilitatea preţului petrolului care apasă asupra economiei mondiale.

După o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene, Joe Biden şi-a încheiat primul turneu în Orientul Mijlociu printr-un summit cu mai multe ţări arabe, în special cele şase membre ale Consiliului de Cooperare a Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Kuwait, Bahrein), ca şi Egipt, Iordania şi Irak, Le Point.

La Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, preşedintele american l-a invitat "solemn" pe omologul lui din Emiratele Arabe Unite, Mohammed ben Zayed, să vină în Statele Unite, după relaţiile glaciale dintre cei doi parteneri din ultimele luni. 

"Provocările cărora le facem faţă astăzi fac să fie şi mai important să petrecem timp împreună, începând cu Arabia Saudită", a spus Joe Biden într-o întâlnire bilaterală, înaintea lansării summitului americano-arab la începutul după-amiezii. 

Ne puteți urmări și pe Google News

După o perioadă de tensiuni între Washington şi mai mulţi parteneri arabi, începând cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, importanţi exportatori de petrol, preşedintele democrat de 79 de ani îşi va "prezenta clar şi în mod substanţial viziunea" pentru Orientul Mijlociu, a spus vineri consilierul lui pentru securitate naţională, Jake Sullivan. 

Joe Biden urmează să anunţe între altele că Statele Unite au promis sprijin de un miliard de dolari pentru securitate alimentară "pe termen scurt şi mediu" în Orientul Mijlociu şi în Africa de nord, a spus sâmbătă un înalt ofiocial de la Casa Albă într-o discuţie cu jurnalişti. 

"Nu vom lăsa un vid pe care să vină să-l ocupe China şi Rusia", cu Iranul la pândă, a promis vineri Joe Biden. 

Vizita este deja marcată de imaginea unui preşedinte salutându-se prin atingerea pumnilor cu prinţul moştenitor Mohammed ben Salman (MBS), acuzat de servicile de informaţii americane că ar fi comandat asasinarea jurnalistului saudit Jamal Kashoggi. Joe Biden catalogase de altfel Arabia Saudită drept stat "paria". 

 "Regretabilul" caz Khashoggi 

Joe Biden a asigurat vineri, într-o conferinţă de presă organizată în grabă seara, că a vorbit despre acest caz "la începutul" întâlnirii sale cu prinţul moştenitor, care se află de facto la conducerea bogatei monarhii, susţinând că a fost "cum nu se poate mai clar". 

Potrivit canalului saudit Al-Arabiya, care citează un oficial saudit, cazul Kashoggi a fost repede abordat între cei doi şi prinţul a recunoscut că este "regretabil". 

MBS a mai adăugat că "asemenea lucruri se întâmplă peste tot în lume" subliniind "numeroasele erori" comise de Washington, ca cele privind tratamentul deţinuţilor de către americani la închisoarea irakiană Abou Ghraib. 

Dar Casa Albă vrea înainte de orice să abordeze problema preţului petrolului, a cărui volatilitate ameninţă economia mondială şi afectează puterea de cumpărare a americanilor. 

Creşterea preţului galonului de benzină este o miză pentru preşedintele american, cu câteva luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului în Statele Unite. Joe Biden va încerca să convină monarhia petrolieră să deschidă robinetul producţiei sale. 

"Fac tot posibilul să cresc producţia pentru Statele Unite", a spus el vineri, adăugând că primele rezultate concrete se vor vedea "peste câteva săptămâni". 

 Ajutor pentru securitatea alimentară 

Un înalt oficial american a arătat, sub acoperirea anonimatului, că CCG va participa cu trei miliarde de dolari la un mare parteneriat internaţional în infrastructură, condus de Washington, care trebuie să fie un răspuns la uriaşele investiţii chineze din "Drumurile mătăsii".  

Arabia Saudită şi Statele Unite au încheiat 18 acorduri de cooperare în domenii foarte variate (spaţial, finanţe, energie, sănătate), potrivit unui comunicat al monarhiei din Golf. 

Pe de altă parte, Wasingtonul caută şi să pună accentul pe chestiunile geostrategice şi să creioneze un drum spre o normalizare între Israel şi Arabia Saudită, care nu au relaţii oficiale. 

Joe Biden a salutat decizia "istorică" a Riadului de a-şi deschide spaţiul aerian "tuturor transportatorilor", inclusiv israelieni, şi a anunţat progrese pe tema unei insuliţe strategice din Marea Roşie, situate între Arabia Saudită, Egipt şi Israel. 

Casa Albă a vorbit pe de altă parte despre un acord al Arabiei Saudite pentru conectarea reţelelor electrice ale ţărilor din CCG şi cea a Irakului, care depinde în mare măsură de energia importată din Iran, oaia neagră a americanilor şi saudiţilor. 

Executivul american a salutat faptul că, potrivit lui, Arabia Saudită s-a "angajat să extindă şi să întărească încetarea focului sub medierea Naţiunilor Unite în Yemen", care durează de 15 săptămâni. 

Grava criză umanitară în care a fost aruncată ţara de un război în care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt implicate este o altă sursă de disconfort între Washington şi aceşti parteneri din Golf. 

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia