Juli Briskman a fost dată afară din seviciu după ce a arătat, pe bicicletă fiind, degetul mjlociu către convoiul de maşini al preşeditelui SUA Donald Trump. Marţi seara, Juli a câştigat alegerile locale în Virginia, statul din est al SUA, potrivit rezultatelor finale.

Juli Briskman a înfrânt pe adversara sa republicană şi a câştigat un fotoliu în Consiliul Autorităţilor de Supraveghere a districtului Loudon – echivalentul unui guvern local. Femeia, de 52 de ani, mamă singură a două adolescente, şi-a pierdut locul de muncă de analist de marketing la un subcontractant militar guvernamental, după ce, la plimbare fiind cu bicicleta pe şosea, a fost depăşită în trombă de convoiul de maşini al preşedintelui american căruia i-a arătat degetul mijlociu în 28 octombrie 2017 şi a avut apoi parte de înjurături, insulte de tot felul şi ameninţări.

De la şomeră, la candidatură

Dar concedierea i-a deschis multe uşi, a spus ea în timpul campaniei sale, inclusiv o propunere a Partidului Democrat de a participa la aceste alegeri locale. Hotărârea sa de a intra în competiţie a fost răsplătită marţi seara. A publicat apoi un tweet anunţându-şi victoria cu un link al faimoasei fotografii cu degetul.

„Abia aştept să reprezint prietenii şi vecinii în districtul Algonkian care m-au susţinut astăzi! Orgolioasă că am câştigat Loudounul”. A câştigat cu 52% în 99% din secţiile de vot fără să lase nicio speranţă republicanei Suzanne Volpe.

În timpul campaniei sale electorale în zona Loudoun, cea mai bogată din Statele Unite, Juli Briskman n-a folosit fotografia care i-a adus o efemeră şi împovărătoare notorietate, decât atunci când alegătorii ei aminteau aventurile sale cu bicicleta.

Dimpotrivă, ciclista înrăită, dorea să demonstreze că în spatele candidaturii sale era altceva mai precis, vorbind despre educaţie, drepturile femeilor, transporturi şi mediul înconjurător şi că ea „nu era doar persoana din şaua bicicletei care într-o zi anume a arătat degetul mijlociu în onoarea preşedintelui Trump”, notează 20 Minutes.