Bicicletele viitorului: purifică apa şi sunt mici cât o poşeta
- Ionu ţ Fantaziu
- 10 aprilie 2011, 17:18
Nu vor avea ghidoane, merg pe curent şi sunt implicate în curăţarea mediului înconjurător. Bicletele clasice ar putea fi doar obiecte de colecţie.
O companie japoneză a construit o bicicletă care purifică apa atunci când dai din pedale. CycloClean poate procesa trei tone de apă în 10 ore de pedalat. Acesta ar fi necesarul într-o zi pentru aproximativ 1.500 de oameni.
Într-un singur minut ai 5 litri de apă. Sistemul funcţionează în felul următor: îţi pui bicicleta lângă un râu, chiar şi ceva mai dubios, o pompiţă trage apa într-un recipient ataşat bicicletei, iar atunci când pedalezi trece prin trei filtre, unul dintre ele fiind pe bază de carbon. La final, când te ia setea, dai drumul la robinet şi curge apa în pahar.
Bicleta a început să se vândă deja în Japonia, costă în jur de 5.000 de euro, iar compania producătoare spune că a avut deja 200 de comenzi. Merge pe baterii şi nu mai pedalezi
Solowheel e o bicicletă care merge cu energie electrică. N-are pedale, o direcţionezi din picioare pentru că nu are nici ghidon, e mică cât o geantă şi are şi un mâner ca să o poţi căra după tine.
Sistemul de funcţionare seamănă cu cel de la Segaway, are un senzor giroscopic care reglează automat vehiculul în poziţia firească şi te ajută să nu cazi. Diferenţa e că Solowheel este mult mai uşoară şi mai mobilă datorită dimensiunilor sale.
Condusul acestei biciclete e destul de simplu, pur şi simplu îţi aşezi picioarele pe cele două "pedale" şi te înclini spre înainte. Ca să încetineşti te laşi pe călcâie. Dacă vrei să virezi, te înclini uşor la stânga sau la dreapta, în funcţie de direcţia pe care vrei să o urmezi.
Bicleta are o autonomie de aproximativ 2 ore, după care trebuie să-i încarci bateria la priză. Una costă în jur de 3.000 de euro.
Evz.ro a desfăşurat, în septembrie 2010, campania „Pe două roţi”, al cărei scop a fost să aducă în discuţie problemele cu care se confruntă bicicliştii în aglomerările urbane din România, dar şi să promoveze mersul pe două roţi. Citiţi mai jos câteva dintre articolele publicate în cadrul campaniei:
- Cu bicicleta în marele oraş: "Unu m-a luat pe capotă. Dar lumea se obişnuieşte cu noi"
- Cu bicicleta în trafic, un gest kamikaze? Trebuie schimbat Codul Rutier?
- Bicicletele şi edilii: "E ceva prea nou şi îi sperie"
- Activist: Mai întâi trebuie creată infrastructură, bicicliştii ies singuri
- Cum prindem din urmă bicicleta olandeză
- Tinereţe fără bătrâneţe pe bicicletă, în fiecare zi
- Cum îţi alegi bicicleta potrivită
- EXPERIMENT: Cu bicicleta la muncă. Aventuri în traficul din Bucureşti
- Vedete pe bicicletă: e cool, mobil şi sănătos
- Cum a înlocuit criza maşina românului cu bicicleta