Un individ s-a îmbogăţit din taxa de trecere pe aleea sa: 1,3 milioane de lei dintr-o lovitură! CAZUL DIN JUSTIŢIE, DUBIOS ŞI REVOLTĂTOR

Un individ s-a îmbogăţit din taxa de trecere pe aleea sa: 1,3 milioane de lei dintr-o lovitură! CAZUL DIN JUSTIŢIE, DUBIOS ŞI REVOLTĂTOR

Primăria Timişoara este obligată de instanţă să plătească aproape 1,3 milioane de lei unui cetăţean pentru că studenţii trec zilnic pe terenul lui. Instanţa a decis că pentru fiecare metru pătrat din alee, municipalitatea are de plată cam cât plăteşte un student chirie într-o lună.

Bogdan Biber a cumpărat în anul 2003 un restaurant în zona Complexului Studenţesc, cu terenul aferent, pe strada Aurelianus, iar pentru că acolo există o alee pe care circulă zilnic studenţii, s-a gândit că e loc de câştig. El a dat în judecată primăria şi a câştigat plăţi retroactive compensatorii pentru folosinţa terenului în valoare de peste  28.000 de euro lunar.

A cerut bani pentru că studenţii circulă pe aleea lui

Biber a cumpărat mai întâi un fast-food, apoi, în instanţă, a obţinut şi terenul de sub local, care a venit "la pachet" cu 174 de metri pătraţi din principala stradă din Complexul Studenţesc, Aleea Studenţilor. După ce a venit criza şi afacerile nu au mai mers ca înainte, Biber a dat în judecată Primăria ca să fie despăgubit pentru faptul că studenţii merg pe bucata lui de alee. "Proprietarul a ajuns la concluzia că noi trebuie să-i plătim bani ca să mai poată circula studenţii pe Aleea Studenţilor. El este proprietar şi consideră că plimbarea studenţilor pe acolo e neavenită", a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit sentinţei, Biber trebuie să încaseze de la primărie câte 127.000 de lei pentru fiecare an de când este proprietarul terenului, adică circa 1,3 milioane de lei pentru ultimii 10 ani. Altfel spus, taxa lunară de trecere pe aleea lui Biber, costă 10.800 de lei, adică aproximativ 13 euro/mp! Preţul este exorbitant, mai scump decât intrarea în cel mai scump muzeu din România şi, la această valoare, e mai rentabil să cumperi terenul, decât să plăteşti taxa de folosinţă.  La această sumă se adaugă taxele de judecată şi onorariile avocaţilor.

Proprietarul terenului consideră valoarea taxei una "normală"

"Suntem proprietari pe teren din 2003, l-am dobândit prin cumpărare şi există nişte sentinţe ale Curţii de Apel care a obligat primăria să plătească o taxă pentru ocuparea terenului, asta este tot. Este o taxă similară cu cea practicată de primărie în zona aceasta. Terenul respectiv nu a fost niciodată naţionalizat, noi l-am dobândit prin cumpărare, a existat un proprietar privat aici. Nu mi s-a părut normal să îngrădesc terenul atâta vreme cât el reprezintă o cale de acces pietonală pe care studenţii circulă într-un număr foarte mare. Cred că nimeni nu e de acord, ca principiu, să fie expropriat, dar bineînţeles că pot exista discuţii, pot exista schimburi de terenuri. Eu am mai fost la discuţii în primărie în anii trecuţi, înainte să alegem calea instanţelor, dar nu am fost ascultaţi", a declarat Bogdan Biber, unul dintre proprietarii terenului din Complexul Studenţesc.

Ce simplu era: nimeni să nu mai calce pe terenul omului

Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun însă că nu vor plăti nimic şi că, în schimb, vor amenaja o alee alternativă, pentru studenţi, pietruită. "Nu avem ce să facem dacă el ne cere bani pentru ca studenţii să circule pe aleea lor", a mai spus Robu. Mai mult, edilii vor trimite muncitori care să îngrădească suprafaţa de 174 mp din Aleea Studenţilor care e proprietatea lui Biber, pentru ca nimeni să nu se abată din traseul ocolitor.

Pe viitor, primarul Nicolae Robu vrea să exproprieze toate proprietăţile din Complexul Studenţesc, şi să reamenajeze zona într-un campus universitar "unic în România".

Ne puteți urmări și pe Google News