B’ESTFEST, mai mult decât concerte: escaladă şi olărit
- Măd ălina Piloff
- 1 iulie 2011, 23:23
Mii de oameni vin weekendul acesta la B’ESTFEST, pe câmpul de lângă comuna Tunari, atât pentru trupele din concert, cât şi pentru experienţa unui festival adevărat, cu muzică până în zori.
B’ESTFEST Summer Camp înseamnă trei zile de muzică pe cele patru scene din zona de festival. Cea mai mare, scena Ciuc, este cea pe care a concertat şi Sting acum câteva săptămâni alături de orchestra sa formată din 50 de instrumentişti.
De data aceasta, headlineri sunt Skunk Anansie, Mika şi Pendulum. Muzica, însă, este doar o parte din B’ESTFEST. Dacă în anii trecuţi organizatorii au încercat, ceva mai timid, să împrumute din spiritul festivalurilor din afara ţării care se concentrează în egală măsură şi pe activităţile din afara scenei, anul acesta ei vin cu propuneri ceva mai variate şi interesante: un bazar, un mic parc de distracţii, terase, zonă de sport şi un imens camping.
Un drum mai lung pentru o atmosferă de festival
Ultimele case ale comunei Tunari se pierd undeva în zare, iar singurul zgomot fad provine de la avioanele care decolează de pe aeroporturile aflate destul de aproape.
Tocmai pentru că este atât de izolat, organizatorii îşi permit să renunţe la unele artificii pe care le-au făcut în anii trecuţi, ca Silent Disco, şi să înlocuiască zona cu o discotecă adevărată în care DJ vor mixa până spre dimineaţă. În plus, ultimele concerte vor ţine până la 1 - 1.30 dimineaţa.
Astfel, B’ESTFEST intră în rândul marilor festivaluri care au renunţat la aglomeraţia şi dificultăţile de care se loveşte un eveniment de genul acesta în oraş pentru un spirit mai rural. Recentul Glastonbury este unul din exemplele care nu numai că a rezistat într-o astfel de formulă (se desfăşoară într-un mic sat din Anglia), dar a atras anul acesta peste 150.000 de fani care nu s-au speriat de ploaie sau noroiul care ajungea până la genunchi. Arta de la B’ESTFEST
Pregătirile pentru festival au început cu aproape două săptămâni înainte. Poate una din cele mai vizibile echipe în cadrul festivalului, cea a artiştilor, a început munca la sfârşitul săptămânii trecute. Sarcina lor a fost să transforme faţa festivalului şi asta nu a fost deloc uşor. Decoruri ingenioase, copăcei eco şi multe alte obiecte au fost realizate de mână pentru public.
În plus, decorurile retrase din uz de la Castel Film sunt revitalizate de artişti şi puse în slujba festivalului pentru o atmosferă colorată şi prietenoasă. Artiştii au început cu ce era mai important: semnalizarea festivalului.
"Nu o să mai fie acele semnale printate pe care să scrie la stânga, la dreapta, ci vor fi nişte obiecte înfrumuseţate cu tot felul de desene şi decoraţiuni. Stâlpii pe care se pun săgeţile vor fi îmbrăcaţi de liane, majoritatea din materiale reciclabile pentru că aşa s-a dorit să fie festivalul, cu temă eco", spune Cristina Mihaela Rădulescu, coordonatoarea proiectului artistic.
Tot ei sunt responsabili cu workshopurile care se desfăşoară în zona "Arts and crafts" şi la care cei prezenţi la festival se pot înscrie conform programului afişat în zonă. Workshopuri de fotografie, colaje şi pictură, sau chiar ateliere dedicate unor arte mai puţin cunoscute, cum ar fi origami sau pictura pe tricouri, îi ţin ocupaţi pe cei care vor să ia o pauză de la concerte.
Fiecare workshop va dura în jur de o oră, iar unii artişti care predau şi expun în cortul "Arts and Crafts" pot fi văzuţi apoi într-o altă zonă a festivalului, cea de bazar. În jur de 20 de standuri vor fi amplasate acolo, împărţite între artiştii handmade şi magazine cunoscute care se inspiră din cultura hippie.
Scena botezată de Sting
Sunt patru scene pe care formaţii străine sau trupe româneşti mai puţin cunoscute vor susţine concerte. Cele trei surori mai mici pălesc, însă, în faţa scenei principale, aşezată în capătul opus porţilor de acces, chiar lângă a doua scenă ca mărime, scena Coca Cola.
Pe scena care susţine în jur de 40 de tone de echipament doar pe acoperiş, vor urca cele mai importante for maţii din festival. Toţi au venit cu cererile lor legate de lumini, reflectoare şi decoruri. Şi dacă la partea de decor artiştii aduc obiectele pe care le folosesc în general în concertele lor, partea tehnică este asigurată de o echipă care va ajunge la 1000 de oameni în fiecare zi de concert.
"Vor fi în jur de 180 de lumini inteligente, moving head-uri, ceea ce este un număr destul de spectaculos. În principiu în jur de 60 – 80 de oameni trebuie să se ocupe în timpul spectacolului de partea asta de lumini", povesteşte Adi Rugină, coordonatorul echipei tehnice.
"Echipa tehnică are peste 1000 de oameni; din aceştia aproape 80 se ocupă în timpul concertului de lumini“ ADI RUGINĂ, coordonatorul echipei tehnice
CONCURENŢĂ
Rock the City în Piaţa Constituţiei
Organizatorii Rock the City au programat festivalul tot în perioada 1 - 3 iulie. Piaţa Constituţiei a fost locul ales pentru desfăşurarea festivalului după ce el fusese anunţat iniţial la Romexpo. Rock the City pregăteşte trei zile de muzică rock de calitate.
Între trei şi cinci trupe vor urca pe scenă în fiecare seară de concert. Vineri, ziua începe la ora 16.00, când porţile festivalului se deschid. Ultra TT sunt cei care deschid festivalul puţin după ora 18.00. Cea mai aşteptată formaţie a serii este însă, este Prodigy. Formaţia britanică este pentru a patra oară în România, după concertele din 1995, 1998 şi 2007. “Firestarter", “Voodoo People" sau “Breath" vor putea fi auzite pe scena din Piaţa Constituţiei.
Următoarea seară este închisă de cei de la Mike and the Mechanics. Cu doar câteva zile înainte de începerea festivalului, trupa Papa Roach a anunţat că este nevoită să anuleze concertul din pricina unor probleme logistice cu care s-a confruntat echipa turneului. Tot sâmbătă mai cântă şi Voodoo, Monarchy, BooN şi Sabaton.
Festivalul Rock the City va fi încheiat de două trupe cu vechime în peisajul rockului internaţional. WhiteSnake, urmaţi de Judas Priest, vor cânta începând cu ora 18.45. În deschidera acestora concertează şi Metrock, Trooper şi Hatebreed.
WhiteSnake sunt pentru a treia oară în România, după concertele de la Sala Palatului şi Romexpo, Dave Coverdale şi trupa sa vor susţine un concert de peste o oră. Judas Priest ajunge la Rock the City cu ocazia turneului lor de adio, "Epitaph". Ei vor susţine ultimul spectacol al festivalului.
ARTIŞTI
În cele trei zile de concerte mai mult de 60 de formaţii vor apărea în faţa publicului; printre acestea se numără trupe şi artişti importanţi ca Mika, House of Pain sau Pendulum.
După trei ani la Romexpo, acest nou început pentru B’ESTFEST înseamnă şi amplasarea festivalului într-un loc rar călcat de picior de om, un câmp de lângă lacul Pasărea, în apropierea comunei Tunari. Trecând linia de tren, venind dinspre staţia de metrou Pipera, şi apoi de podul care trece peste şoseaua de centură, maxi-taxi-urile cu numărul 445 ajung în 20 de minute până în comună.
De vineri şi până duminică acestea îi vor duce pe oameni până aproape de porţile de acces, rămânând doar vreo 50 de metri pe care ei vor fi nevoiţi să îi străbată cu piciorul, şoseaua neajungând până la porţile B’ESTFEST. În plus, linii speciale RATB vor lega şi Piaţa Charles de Gaulle de festival.
Trei zile cu peste 60 de trupe
Concertele principale ale serii sunt deschise de formaţii româneşti cunoscute ca OCS, The Mono Jacks, Şuie Paparude sau Sarmalele Reci.
Prima zi este dedicată celor de la Skunk Anansie, formaţie reprezentativă a curentului britrock. Trupa s-a format în 1994, când solista Skin, Deborah Anne Dyer, i-a cunoscut pe cei trei instrumentişti cu care a cântat până în 2001. După o pauză de opt ani, trupa şi-a reluat activitatea şi a lansat albumele "Smashes and Trashes" şi "Wonderlustre". Înaintea lor, pe scena Ciuc, mai cântă şi Flogging Molly, trupa ce îmbină acordurile muzicii irlandeze cu sunete de chitară şi tobe.
A doua zi se încheie cu Mika, un artist cu o voce inconfundabilă care a cunoscut celebritatea datorită unor hituri ca "Grace Kelly", "Relax, Take It Easy", "Love Today" sau "We are Golden". Albumul său de debut a fost lansat în luna februarie a anului 2007 şi s-a vândut în peste 5.8 milioane de exemplare. În aceeaşi seară, în faţa publicului B’ESTFEST mai apar Asian Dub Foundation, LAMB şi mulţi alţii.
Festivalul se închide duminică seara cu trupa Pendulum, cunoscută pentru spectacolele lor cu un amestec complex de instrumente live, proiecţii impresionante şi efecte speciale. Trupa s-a format în 2002 şi este greu de încadrat într-un singur stil muzical. Stilul lor variază de la dubstep şi drum bass la rock alternativ, heavy metal şi chiar electro. Tot duminică mai cântă şi trupa new-rave Hadouken!, dar şi House of Pain, fanii având şansa să asculte live hitul lor "Jump Around". Anul acesta cei de la House of Pain aniversează 20 de ani de când s-au înfiinţat.
ZONE DE RELAXARE
Parc de distracţii pentru cei mici şi cei mari Înainte de a ajunge în celălalt capăt al zonei B’ESTFEST, oamenii vor întâlni terenurile amenajate de organizatori în arena de sport: mici terenuri de fotbal, baschet sau volei şi un panou de căţărat pentru cei mai curajoşi vizitatori ai universului B’ESTFEST, care îşi pot lua astfel porţia de adrenalină.
Playground-ul este ce mai îndepărtată zonă faţă de scenă, un parc de distracţii mobil. Cei care se ocupă de instalarea lui au străbătut ţara cu instalaţiile care amintesc de copilărie. Printre acestea se numără maşinuţele care se ciocnesc, un carusel şi multe alte distracţii pentru pauzele de concert.
Organizatorii promit să interzică folosirea aparatelor de către persoane în stare de ebrietate. Regulamentul este scris pe fiecare instalaţie şi maşinile vor fi manevrate de profesionişti care vor îndruma oamenii în fiecare moment.
Toate aceste mici distracţii sunt completate de zone de relaxare cum ar fi cortul de "Lecturi urbane" unde, în hamace confortabile, oamenii pot citi o carte împrumutată de acolo. Cortul "Green Village" susţine spiritul eco al festivalului, acolo anunţându-şi prezenţa asociaţii cunoscute în domeniu ca Green Revolution sau Lets Do It Romania.