Berlinul se teme de amestecul hackerilor ruși în alegeri

Berlinul se teme de amestecul hackerilor ruși în alegeri

După ce SUA au afirmat că hackeri ruși au intervenit în alegerile din America, e rândul Germaniei să-și dezvăluie temerile legate de posibila intruziune a rușilor în procesul electoral din 2017

Un șef al securității germane a avertizat că Rusia ar putea interveni și în alegerile generale din Germania, de anul viitor, spunând că puterea de la Moscova amenință politicienii și sistemul de votare cu atacuri cibernetice și spionaj electronic.

Ținta: politicieni și oficiali nemți

„Operațiuni de spionaj cibernetic și operațiuni virtuale agresive sunt tot mai numeroase”, a avertizat Hans-Georg Maassen, șeful Biroului Federal German pentru Protecția Constituției, agenția pentru securitate internă.

„Oficialii germani, parlamentarii și angajații partidelor democrate sunt țintele”, a spus el.

Conform sursei citate, scopul ar fi acela de a „slăbi sau destabiliza Republica Federală Germania”, în contextul alegerilor viitoare.

Agenția a mai precizat că Rusia alocă mulți bani în campanii de dezinformare, iar în multe cazuri, actori ai statului sunt autorii atacurilor online, „sub acoperirea că sunt hackeri”, susține agenția.

Este o nouă avertizare pe acest subiect, venită de la nivel înalt, după ce, săptămâna trecută, președintele serviciului federal de informații, Bruno Kahl, a spus că „atacurile cibernetice au loc fără niciun alt motiv decât acela de a provoca incertitudini politice”.

La începutul anului, cancelarul german, Angela Merkel, a tras și ea un semnal de alarmă privind posibila interferență a rușilor în alegerile germane.

Trump râde de „teoria conspirației”

În același timp, Donald Trump, şi-a reluat, ieri, criticile faţă de relatările venite dinspre serviciile secrete americane, care spun că Rusia ar fi influenţat în favoarea sa scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie prin atacuri cibernetice.

În două postări pe Twitter, Trump a estimat că respectivele relatări sunt motivate politic. „Vă puteți închipui cum ar fi fost dacă rezultatele erau invers și noi am fi încercat să jucăm cartea Rusia/CIA. Aceasta ar fi fost numită teoria conspirației”, a scris preşedintele ales al SUA.

„Dacă hackerii nu sunt prinşi în acţiune, este foarte greu de stabilit cine este autorul atacului cibernetic. De ce nu au fost acestea dezvăluite înainte de alegeri?”, a întrebat, în continuare, viitorul preşedinte al SUA.

Președintele Barack Obama a cerut, însă, serviciilor secrete să-i prezinte un raport complet pe acest subiect, înainte de 20 ianuarie, data când îi va preda oficial puterea lui Trump.

Rusia vs. SUA

Rusia a denunțat, ieri, acuzații „gratuite” ale CIA, după dezvăluiri apărute în Washington Post, potrivit cărora Moscova l-ar fi ajutat pe candidatul republican Donald Trump să fie ales președinte al SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că afirmațiile nu sunt susținute de probe. „Sunt acuzații gratuite, neprofesionale, care nu au nimic de-a face cu realitatea”, a spus el. Potrivit unui raport al CIA, persoane cu legături cu Moscova au furnizat site-ului WikiLeaks e-mailuri, după piratarea conturilor fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, și ale Partidului Democrat.