Călăul Beria, lichidat! A fost prima treaptă urcată de Nikita Hrusciov spre destalinizare
- Florian Olteanu
- 24 decembrie 2023, 15:30
Călăul Beria lichidat! A fost prima treaptă urcată de Nikita Hrusciov spre destalinizare
Călăul Beria lichidat! A fost prima treaptă urcată de Nikita Hrusciov spre destalinizarea care avea să se producă trei ani mai târziu
Lavrenti Pavlovici Beria este un nume de care cu greu uiți dacă deschizi cărțile de istorie despre URSS, crimele staliniste. Născut la 17/29 martie 1899, în Caucaz, Suhumi-Abhazia, Lavrenti Pavlovici va ajunge cel mai cunoscut călău al lui Stalin ca șef al NKVD.
Ascensiunea lui Beria, legată de serviciile secrete bolșevice
La 18 ani, în 1917, Lavrenti Pavlovici studia la un institut politehnic, la Baku, atunci când, animat de ideile bolșevice care pătrundeau în Caucaz, pe fondul Contrarevoluției și Războiului Civil, se aruncă în lupta politică. Deja în 1919, lucra în serviciile secrete ale Azerbadjanului pre-sovietic, apoi sovietic. În 1921, deja, în Georgia controlată de menșevici, el, ca agent al CEKA, va susține rebeliunea bolșevică. De atunci, este posibil să îl fi cunoscut pe Iosif Vissarionovici Djugasvili. Timp de un deceniu își consolidează poziția de om politic transcaucazian, în 1934, intrând în CC al PCUS,
După îndepărtarea lui Genrich Yagoda și a lui Nikolai Ejov din fruntea NKVD (Yagoda a fost îndepărtat în 1936, Ejov în 1938, ei fiind lichidați ca trădători fiindcă Stalin era nemulțumit de modul cum decurseseră epurările ordonate de el), Beria a devenit favoritul lui Stalin. Stalin și-a pus colaboratorul ca autor pe studii de istorie și strategie politică realizate de savanți georgieni ca Bedia, ori Malakia Tosalidze, apropiați de Stalin. Beria îi sugerase lui Stalin că Serghei Mironovici Kirov era periculos, Stalin orchestrând asasinarea acestuia. Din 1938, Lavrenti Pavlovici Beria devine liderul NKVD...
Beria, șeful NKVD...Katyn și alte masacre. Rolul în posibila eliminare a lui Stalin
Beria le succede lui Yagoda și Ejov în ultima fază a epurărilor. Apropierea Războiului Mondial face ca Stalin să aibă nevoie de el ca să vadă în ce măsură Hitler spiona în URSS. Beria își face din plin datoria. I se atribuie asasinate, violuri, răpiri. Masacrul trupelor poloneze de la Katyn după ocuparea Poloniei de către URSS (partea de est, cea de vest fiind ocupată de Hitler) i se datorează lui Beria. Beria devine lacheul lui Stalin, reușește să fie prieten doar cu Gheorghi Malenkov, șeful Guvernului, evident și cu Stalin. La moartea lui Stalin, este cel care nu respectă procedura de ajutor în cazul unui AVC suferit la 1 martie 1953 și grăbește moartea lui Stalin la 5 martie 1953.
Scos brusc din schema de conducere, arestat, anchetat sumar și executat la fel de sumar
Moartea lui Stalin îl aduce la putere pe Nikita Serghhevici Hrusciov. Rus de origine, dar trăit și format în Ucraina, la Donbass, ca miner, apoi ca om politic, militar și politruc, Hrusciov nu era de acord cu Beria. Evident, nici Malenkov nu mai era dispus să fie apropiat de Beria. Hrusciov decide un plan de eliminare a lui Beria. Era un stâlp al stalinismului însă. Nu erau probleme despre opinia publică, URSS era o dictatură, dar a scăpa subtil de Beria, însemna că se putea face destalinizarea mai ușor.
Mareșalul Ivan Konev, veteran de război primește sarcina de la mareșalul Jukov să găsească veterani care să îl poată scoate pe Beria din clădirea Biroului Politic unde pe 26 iunie 1953, urma să fie o ședință a Politburo. Beria, deși general, nu era agreat de militari. Fiul lui lucra ca translator al lui Stalin în timpul conferințelor interaliate.
Mulți generali sovietici muriseră sau ajunseseră în Gulag datorită lui Beria. Era numit „canalie” așa, ca un compliment. Konev găsește un commando compus din Batițki și Iuferev, doi veterani de război și agenți operativi de excepție. Ei folosesc un automobil ZIL negru cu care merg la locul unde se întrunea Politburo, pe 26 iunie 1953 și, din ordinul lui Hrusciov, la semnalul lui Malenkov care ar fi apăsat un buton de sonerie care emitea semnal într-o încăperea apropiată, îl răpesc practic pe Beria (în camera de ședință, Beria era prezent la o întrunire secretă a Politburo alături de Hrusciov, Malenkov și Jukov, alt mareșal erou de front) care ajunge într-o închisoare militară. Ministrul Apărării Nikolai Bulganin a asigurat securitatea misiunii cu tancuri și blindate pentru ca nu cumva Beria să facă apel la loialii săi din NKVD.
Ce susținea fiul său
Fiul lui, Sergo Beria, susținea însă că tatăl săiu fusese asasinat direct acasă și că nu fusese luat la birou, pe 26 iunie 1953. El și mama sa, Nina au trăit la Sverldovsk-Ekaterinburg (locul asasinării Țarului Nicolae II în 1918), în domiciliu forțat fiind lăsați liberi în 1964.
Este arestat, interogat, Malenkov, Egor cum îi spunea Beria, nu-i mai răspunde la mesaje. Beria este îmbrăcat ca soldat, primește rație de soldat. Nu e în stare să scrie depozițiile, nu știe nimic despre punctuație. Lăsat câteva ore să scrie o depoziție finală este găsit scriind pe o foaie a 19-a oară noțiunea „Bnimanue” -„atenți, alarmă”.
Sentința a fost evident, cea de condamnare la moarte. Trădarea, sadismul sexual, tortura au fost capete de acuzare. Sentința este executată tot de Batițki și Iuferev în ziua de 23 decembrie 1953.
Ivan Konev ar fi spus: „blestemată fie ziua în care te-ai născut”!