BELEA pe capul unui primar PSD. Este ANCHETAT de DIICOT și de DGA

BELEA pe capul unui primar PSD. Este ANCHETAT de DIICOT și de DGA

Un primar PSD a dat de belea după ce o procurorii DIICOT au sesizat DGA pentru că, după ce l-au descoperit că spăla bani, a ieșit la iveală faptul că a luat și mită pentru a atribui contracte pe bani publici unei firme. Odată cu cel al primarului, au căzut și capetele unui inspector ITM și a unui medic. Anchetatorii transmit că cei trei făceau parte dintr-o rețea organizată, formată din 25 de persoane, coordonată de patronul unei clinici medicale.

Un primar PSD a dat de belea după ce DIICOT a sesizat și DGA pentru o anchetă în care sunt implicați funcționari publici și patronul unei firme. Surse judiciare au precizat, pentru EVZ, că edilul de la Primăria Poienești, județul Vaslui, Manole Gelu Caragata este suspectat că a primit bani în schimbul atribuirii unui contract public imobiar către Centrul Medical Codru SRL.

Primăria Poienești

Ne puteți urmări și pe Google News

Înțelegerea a fost făcută, susțin anchetatorii, de patronul unei firme prin intermediul unuimedic de la acel centru, vizat, și el, de cele 23 de perchezițiții care au avut loc, joi, în județele Vaslui și Iași.

Ancheta a fost demarată, inițial,  de DIICOT, într-o anchetă de evaziune fiscală și splălarea banilor. Pe parcursul cercetărilor, însă, a ieșit la iveală și implicarea unui inspector ITM Vaslui. Inspectorul ar fi primit mită de la patronul firmei care „șpăguia” în stânga și în dreapta pentru obținerea de contracte publice, fie pentru dotarea cu mobilier a centrului medical, fie pentru diferite lucrări, în așa fel încât la controlul Inspecției Muncii să nu iasă la iveală nereguli.

Cele 23 de percheziții care au avut loc la mai multe locații de pe raza judeţelor Vaslui și Iași, dintre care două la Primăria Poienești și la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui. DIICOT  precizează că  scopul adescinderilor a fost destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală și splălarea banilor. La rândul ei, DGA a comunicat că a efectuat 10 dintre cele 23 de percheziții, pentru probarea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat specializat  în vederea săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2014 –  2017, pe raza judeţelor  Vaslui și Iași a acționat o grupare infracțională organizată, specializată în comiterea de infracțiuni de natură economică coordonată de administratorul unei societăți comerciale din municipiul Vaslui, prejudiciul parțial fiind estimat la acest moment la suma de 700.000 de lei. Pe parcursul cercetărilor, s-a conturat faptul că membrii grupării  au beneficiat și de aportul unor funcționari publici, în speță primarul Caragata și inspectorul ITM, cărora în scopul îndeplinirii defectuoase a atribuțiunilor de serviciu li s-au oferit sume de bani sau alte foloase necuvenite.

Circa 25 de persoane au fost aduse la audieri, urmând ca în funcție de probatoriul administrat să fie luate și alte măsuri de procurorul de caz.

Suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost derulată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.