UPDATE. Belarusul, alegeri în contextul războiului din Ucraina. Ce se dorește în urma referendumului

UPDATE. Belarusul, alegeri în contextul războiului din Ucraina. Ce se dorește în urma referendumului Sursa: Arhiva EVZ

În Belarus astăzi se desfășoară un referendum în întreaga țară care pune la vot modificarea constituției. Acest eveniment are loc în contextul războiului din Ucraina, după ce joi, 24 februarie, Vladimir Putin a decis să invadeze inclusiv cu sprijinul lui Lukasenko.

UPDATE

S-a aflat că președintele Lukasenko nu voia o implicare directă în război până nu se termină referendumul. Acum, însă, există informații cum că soldații armatei Belarusului se pregătesc de îmbarcare pentru a ajunge cu mai multe avioane în Ucraina pentru un asalt, conform unor informații pe surse.

Știre inițială

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum un an, Minsk încă mai avea relații bune cu Kievul. În conflictul ruso-ucrainean din 2014, Lukașenko a fost neutru. Până acum trei luni, Lukașenko a refuzat și el să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia.

După ce Putin a venit în ajutorul lui Lukașenko în protestele zdrobitoare împotriva regimului său, Lukașenko a dat un alt ton în legătură cu Ucraina. Astfel, înclinarea către Occident a țării a devenit o amenințare pentru Belarus.

Sursa: Telegram

Ce modificări se supun referendumului

Punctele care se vor a fi modificate în Belarus ar fi următoarele:

  • Lukașenko să poată fi ales președinte încă două mandate prezidențiale;
  • Belarusul să anuleze prevederile privind neutralitatea și statutul nuclear, astfel Rusia ar putea transporta arme nucleare pe teritoriul Belarusului;
  • președintele țării să nu poată fi tras la răspundere pentru infracțiunile săvârșite pe durata mandatului.

Sursa: Telegram

Aceste modificări ne aduc aminte de felul în care Putin a modificat constituția Rusiei, astfel încât el să poată fi ales președinte pe viață. La fel, nici el nu va putea fi tras la răspundere pentru faptele comise pe timpul conducerii sale.

Criticile nu întârzie să apară

Invazia Ucrainei a șocat mulți bieloruși, spune jurnalistul Aplevici. „Nu cunosc pe nimeni care să susțină agresiunea rusă în Ucraina. De asemenea, oamenii sunt surprinși că guvernul nostru permite armatei ruse să folosească teritoriul nostru.”

Indignarea poate fi exprimată în siguranță doar într-un cerc de familie. Săptămâna aceasta a devenit student arestat pentru că criticase invazia colegilor; un altul a fost arestat pentru că a criticat într-un grup Telegram.

Ultimele evenimente din Belarus legate de războiul ruso-ucrainean

Kremlinul a declarat duminică că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel. Președintele Zelenski a spus că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku, potrivit Mediafax.

Sursa: ZDG.md

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus. A continuat prin a spune că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele Ucrainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații, în Ucraina.