Bechtel, pavată cu milioane de euro şi anul viitor

Bechtel, pavată cu milioane de euro şi anul viitor

Transporturile promit că americanii de la Bechtel vor primi în 2009 peste 320 de milioane de euro pentru accelerarea lucrărilor.

Autostrada Transilvania va înghiţi şi anul viitor sute de milioane de euro. Americanii de la Bechtel, constructorii autostrăzii, vor primi în 2009 aproximativ 320 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru înaintarea lucrărilor pe tronsoanele 2B (Câmpia Turzii - Gilău) şi 3C (Suplacu de Barcău - Borş), care trebuie finalizate în 2010. Reprezentanţii Companiei Naţionale de autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au declarat că anul viitor se vor derula lucrări doar pe tronsoanele aflate deja în pregătire. „Noi vrem să vedem dacă Bechtel e în stare să termine lucrările pe care deja le-a început, înainte de a demara lucrări pe celelalte tronsoane ale autostrăzii“, a declarat directorul de comunicare al CNADNR, Ştefan Szobotka. Până pe 15 noiembrie, Bechtel trebuie să termine circa 25 de kilometri de autostradă, între localităţile Luna şi Turda. Datorii neonorate

Potrivit Anexei 2 a contractului renegociat în 2005 cu americanii de la Bechtel, Ministerul Transporturilor este obligat să depună în avans în contul companiei o treime din suma necesară lucrărilor programate pentru anul în curs. Astfel, în ianuarie 2009, CNADNR va vira o sumă de 106 milioane de euro către Bechtel. Restul banilor vor veni în urma rectificărilor ce vor avea loc pe parcursul anului viitor.

Transporturile mai au de plătit, în prezent, companiei americane aproximativ 50 de milioane de euro, sumă rămasă restantă în urma lucrărilor derulare în perioada aprilieiulie anul acesta. CNADNR a promis că, în urma rectificării din septembrie, aproximativ 100 de milioane de euro vor ajunge la Bechtel pentru a evita riscul de blocare a lucrărilor pe tronsoanele aflate în exploatare în prezent. Ultimele plăţi către Bechtel s-au efectuat în iunie, când au fost plătite circa 80 de milioane de euro, reprezentând facturile pe primele trei luni ale anului şi penalizările aferente, potrivit lui Dorin Debucean, directorul general al CNADNR. ALOCĂRI Exproprierile mănâncă bani

Sumele plătite pentru exproprierea terenurilor pe care se va construi autostrada au ajuns să depăşească banii alocaţi pentru construcţia propriu-zisă. Despăgubirile plătite proprietarilor au depăşit suma de 83 de milioane lei. Lucrările de construcţie a autostrăzii Transilvania au impus exproprierea, în 2004, a unei suprafeţe de teren de 1,9 milioane metri pătraţi. Suma a fost majorată de mai multe ori în ultimii patru ani, prin hotărâri de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News