Becali, acuzat de dare de mită

Becali, acuzat de dare de mită

Patronul echipei de fotbal Steaua este acuzat de dare de mită de către DNA în scandalul valizei cu 1,7 milioane de euro de la Cluj. La doar câteva ore şi Anton Doboş, preşedinte la Universitatea Cluj, a fost pus sub învinuire. Asta după ce cele cinci persoane, din anturajul lui Gigi Becali, reţinute de DNA Cluj, au fost eliberate în această dimineaţă. La ora 3 noaptea, doi martori au ieşit de la DNA Cluj şi au plecat în trombă cu două maşini. La scurt timp după aceea, cei doi bodyguarzi ai lui Gigi Becali au intrat cu o maşină de teren în curtea instituţiei, destinată doar maşinilor de la Parchet, pentru a-l lua pe vicepreşedintele Stelei, Teia Sponte şi un alt asociat al acestuia.

Astfel, aceştia au reuşit să evite presa şi au părăsit în grabă sediul DNA Cluj. Aproape de miezul noptii, de la audieri a ieşit şi fostul fotbalist al Stelei, Gigel Coman. (Alexandra-Livia Dordea)

DNA a interceptat banii lui Gigi pentru „U“ Cluj

Teia Sponte, unul dintre oamenii lui Gigi Becali, a fost prins cu 1,7 milioane de euro, bani pe care patronul steliştilor îi promisese fotbaliştilor de la „U“ Cluj! Teia Sponte, unul dintre apropiaţ ii lui Gigi Becali, a fost prins de poliţie ieri, la Cluj, având în posesia sa o servietă în care se aflau 1,7 milioane de euro. Conform primelor investigaţii, banii ar fi fost destinaţi jucătorilor „Şepcilor roşii“, dacă aceştia ar fi reuşit să încurce echipa Gruia. Teia Sponte a fost reţinut, alături de alte trei persoane, pe terasa restaurantului „Aroma“, situat în Livada Palaksay, unul dintre cele mai elegante locuri din Cluj. Câţiva angajaţi ai localului au precizat pentru EVZ că bărbaţii sosiseră cu puţin timp înaintea începerii partidei care a decis campioana României şi că au fost „săltaţi“ de poliţie la finalul jocului. Mascaţii i-au ridicat şi i-au dus la sediul DNA, unde i-au interogat.

Surse judiciare au declarat că suspecţii reţinuţi au dialogat ieri, înaintea meciului, cu un reprezentant al clubului „U“ Cluj. După câteva ore petrecute la sediul DNA din Cluj, Teia Sponte şi oamenii săi au fost îmbarcaţi şi trimişi la Bucureşti, unde cercetările au fost reluate. Investigaţiile se vor extinde în zilele următoare.

„Evenimentul zilei“ relatase încă de ieri despre un dialog care a avut loc în vestiarul „Şepcilor roşii“. Atacantul Dorin Goga a mărturisit că a fost contactat de oamenii Stelei, care le-au promis câte 100.000 de euro de jucător pentru a-i încurca pe „ceferişti“.

Mircea Sandu: „Steaua riscă depunctarea!“

Mircea Sandu, preşedintele FRF, urmărea aseară la televizor evoluţia întâmplărilor de la Cluj. „Dacă se va dovedi că banii erau destinaţi jucătorilor de la Universitatea Cluj, atunci Steaua riscă mult. Se va întruni comisia federală, se va ajunge la depunctarea echipei... Nu ştiu dacă se pune problema ca Steaua să fie retrogradată în liga secundă“.

BOALĂ VECHE

Sacoşele cu bani au o tradiţie adâncă

Informaţiile conform cărora procurorii DNA sunt cu ochii pe matrapazlâcurile din fotbalul românesc au curs pe tot parcursul sezonului. Mai întâi, anchetatorii au luat la puricat transferurile de jucători efectuate după Revoluţie către formaţiile din străină- tate. Apropierea finalului de sezon i-a băgat în priză pe anchetatori. Sumele vehiculate în presă, de ordinul milioanelor de euro, i-au determinat să acţioneze, iar zvonurile conform cărora campionatul se va termina în zornăit de cătuşe s-au înmulţit.

Complicitatea FRF şi LPF

Povestea nu e însă nouă. În fotbalul românesc se plimbă de foarte mult timp sacoşe doldora de bani, însă nu s-a luat nicio măsură. Deşi dovezile au fost evidente, liderii LPF şi FRF s-au făcut că plouă. De fiecare dată, oficialii au invocat lipsa dovezilor, refugiindu-se în spatele procedurilor.

Gigi Becali se află de ceva vreme în vizorul autorităţilor. Elocvent este un episod petrecut înaintea partidei Dinamo - Steaua. Patronul Gigi Becali s-a întâlnit în ziua meciului cu suporterii „roş-albaştrilor“. Faţă de aceştia, guralivul şef al Stelei s-a scăpat: „Nu vreau să faceţi nenorociri la meciul cu Dinamo. Am băgat destui bani ca să ajung până aici!“. Printre suporteri s-a aflat şi o persoană care a intenţionat să înregistreze, cu un reportofon, discursul lui Becali. Respectivul n-a fost recunoscut de cei care alcătuiesc galeria Stelei, iar gorilele latifundiarului l-au percheziţionat pe intrus.

"Banii erau pentru bomboane şi ciocolată. Cine mă acuză nu ştie ce înseamnă democraţia. Sunt banii mei, fac ce vreau cu ei şi nu mi-e frică de DNA.", Gigi Becali, patron Steaua

MĂSURĂ

În Italia, marea Juventus a fost retrogradată

Buboiul aranjamentelor s-a spart în urmă cu două sezoane în campionatul de fotbal al Italiei. Procurorii din Peninsulă au ascultat ani în şir convorbirile telefonice ale lui Luciano Moggi, conducător la Juventus Torino, din care au aflat cum se „coceau“ blaturile în Serie A, cu cât erau cumpăraţi şi cum erau şantajaţi arbitrii, precum şi cât costa bunăvoinţa jucătorilor adverşi. Sezoane la rând, Moggi a trucat sute de meciuri din Il Calcio sau din întrecerile europene, influenţând ierarhii şi distrugând destine. Reputata formaţie italiană a plătit cu locul în prima divizie măgăriile comise de şefii săi, în timp ce Luciano Moggi a fost exclus pe viaţă din activitatea sportivă, devenind „paria“ fotbalului din ţara actualei campioane mondiale. Citiţi şi:

CFR Cluj - campioană!

U CLUJ - CFR CLUJ 0-1 / STEAUA - GLORIA BUZĂU 5-0 AVANCRONICA PARTIDEI DISPUTATE AZI PE "ION MOINA" 100.000 de euro, pentru fiecare clujean | VIDEO

VEZI AICI

Bătăi de stradă la Cluj

Ierarhia la zi a Ligii 1

Ne puteți urmări și pe Google News