„Bebelușul Cosmic” gigantic găsit „peste drum” de Terra

„Bebelușul Cosmic” gigantic găsit „peste drum” de Terra

Astronomii au descoperit cea mai tânără planeta aflată în imediata vecitătate a Pământului, un corp cosmic extrem de ciudat.

Examinând volumul II al datelor culese de satelitul european Gaia, care cuprinde nu mai puțin de 1,7 miliarde de stele din galazia noastră, astronomii americani de la Rochester Institute of Technology au descoperit o exoplanetă cu totul deosebită.

Aflată pe o orbită în jurul unei tinere stele născute cu doar 5 milioane de ani în urmă (adică de o mie de ori mai tânără decât Soarele nostru), această planetă de tip „gigantică gazoasă” este încă în curs de formare.

Este un bebeluș cosmic foarte dolofan, a cărui masă echivalează deja cu 10 planete Jupiter și ar putea, potrivit cerccetătorilor, să se afle abia la jumătatea perioadei de creștere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Or, printre cele peste 4000 de lumi extrasolare deja detectate în universul observabil, majoritatea sunt planete bătrâne.

Descoperirea este cu atât mai interesantă, scrie Le Point, cu cât această planetă în devenire se găsește în constelația Cameleonului (vizibilă pe cer din emisfera sudică), la „numai” 330 de ani lumină de sistemul nostru solar.

Este așadar vorba de cea mai tânără planetă din apropierea Terrei,

Acest lucru constituie o adevărată binecuvântare pentru studiul formării și evoluției planetelor „gigantice gazoase”, cum este aceasta.

Botezată 2MASS 1155-7919b, această planetă gigantică orbitează la o distanță colosală de steaua mamă, de 600 de ori mai mare decât distanta Pământ – Soare.

Până acum, doar câteva foarte puține exoplanete descoperite au această caracteristică stranie. Oamenii de știință nu au reușit încă să-și explice cum au putut ele să se formeze sau să se găsească acolo.

Descoperitorii acestei planete-bebeluș, ale căror rezultate au fost publicate în revista Research Notes of the AAS (American Astronomical Society), speră că observarea descoperirii lor, prin imagerie și prin spectroscopie, îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă cum planetele masive se pot găsi pe orbite atât de largi.