BCR și avocatul Remus Borza, suspectați de spălare de bani și abuz în serviciu

BCR și avocatul Remus Borza, suspectați de spălare de bani și abuz în serviciu

Unul dintre cele mai mari credite acordate vreodată de o bancă de la noi este subiectul unui litigiu în care Banca Comercială Română este acuzată de spălare de bani

Curtea de Apel a decis la sfârșitul săptămânii trecute să admită o plângere care obligă procurorii să cerceteze BCR pentru spălare de bani. În același dosar va fi cercetat și celebrul expert în insolvență Remus Borza.

Povestea începe acum aproape 10 ani, când BCR acorda miliardarului, pe atunci, Dan Fischer (foto), decedat în anul 2012, un credit de 83,5 milioane de euro.

FOTO: Dan Fischer

Împrumutul era pentru dezvoltarea unui complex imobiliar lângă Poiana Brașov. A venit criza, iar ratele nu au mai fost achitate.

Complexul a fost construit doar parțial. Banca a introdus compania în executare silită, pentru recuperarea prejudiciului, dar aceasta a intrat în insolvență, ceea ce a condus la suspendarea executării silite.

Insolvența, gestionată de firma Euro Insol, a avocatului Remus Borza, s-a terminat cu un faliment din care banca s-a ales cu o pierdere netă de circa 40 de milioane de euro. Asta deoarece BCR a acceptat să preia în portofoliul propriu complexul Silver Mountain, care între timp fusese scos la licitație.

Pe lângă com plexul Silver Mountain care poate fi greu valorificat, BCR s-a ales și cu o acuzație de spălare de bani din partea unei firme, care a făcut zilele trecute înconjurul mass-media. EVZ vă prezintă cât de bine stau în picioare acuzațiile, ce spun părțile dar și unde ar putea apărea unele probleme.

Instanța cere o reverificare

Într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel București Insolvency Recovery Solutions, firma lui Firicel Geoge Mitrașcă, i-a chemat în judecată pe Remus Borza și Adrian Lazăr Munteanu, ca reprezentanți ai Euro Insol și pe Ioana Bădescu și Christan Constantin Turcu, ca reprezentanți ai BCR. Deocamdată, banca nu are încă o calitate procesuală în dosarul având ca obiect „plângere soluții de neurmărire/netrimitere judecată”. Judecătoarea Camelia Bogdan a decis, la termenul din data de 10 iunie, să admită plângerea Insolvency Recovery Solutions împotriva ordonanței procurorilor nr.680/P/2015 din 27.01.2016: „Sesizează organul de urmărire penală în privința efectuării unor verificări privind potențialele infracțiuni de spălare a banilor (...) de către Banca Comercială Română SA (...) constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafață totală de 59.679 m.p (...) și respectiv a activului Silver Mountain, situat în Poiana Brașov, județul Brașov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spații comerciale, clădire multifuncțională - Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spații verzi și teren excedentar în suprafață de 206.500 m.p și bunuri mobile care deservesc activul. (...) Definitivă”.

Silver Mountain sau cum dai un credit și recupezi o zecime

Dincolo de acțiunile în instanță care au ca actor cea mai mare bancă locală, creditul acordat de BCR dezvoltatorului Silver Mountain este un caz de manual despre cum se acordau înainte de criză credite exorbitante ce au ajuns în cele din urmă să provoace pierderi uriașe băncilor.

Practic, din împrumutul către Silver Mountain, banca mai poate recupera în prezent cel mult o zecime, circa 10 milioane de euro. Astfel, atunci când dezvoltatorul Silver Mountain a intrat în insolvență, în august 2013, BCR era creditor în proporție de 99% al complexului imobiliar. Administratorul judiciar Remus Borza a întocmit un plan de restructurare al companiei, care nu a fost aprobat de BCR, banca cerând introducerea dezvoltatorului în faliment, ceea ce însemna, practic, scoaterea la licitație a activelor și plata datoriei către creditori, în acest caz, BCR.

FOTO: Doar câteva clădiri au fost ridicate în cadrul proiectului Silver Mountain. Au rămas în plan un centru de business, un hotel de cinci stele, numeroase vile, un club sportiv și unul de golf

Potrivit avocatului Remus Borza, Euro Insol a scos la licitație complexul nu mai puțin de cinci ori, inițial pentru 53 de milioane de euro, fără a prezenta interes pentru niciun cumpărător.

În cele din urmă, BCR acceptă să preia în portofoliu complexul (așadar în contul creditului) pentru 49 de milioane de euro, așa încât expunerea BCR asupra acestui credit a scăzut la circa 40 de milioane de euro. „Proiectul fusese evaluat de una dintre cele mai mari firme de evaluare din lume. Acum cred că banca mai încasează circa 10 milioane de euro”, a comentat, pentru EVZ, Remus Borza. În completare, banca a mai preluat în contul creditului și câteva terenuri din Snagov.

Cine este acuzatorul

Înainte ca Dan Fischer să își introducă firma în insolvență, BCR încercase așadar să recupereze creditul prin executare silită. Pentru serviciile prestate, executorul a rămas cu o creanță de circa 4,5 milioane de lei la BCR, datorie pe care nu și-a mai bătut capul să o recupereze. În schimb, a vândut pentru 5.000 de lei creanța către o altă firmă, Insolvency Recovery Solutions SRL,deținută de Firicel George Mitrașcă, care a încasat în cele din urmă de la BCR, printr-o sentință judecatorească, suma de un milion de euro, potrivit lui Remus Borza, avocatul care s-a ocupat de falimentul Silver Mountain. Acesta a fost dat la rândul său dat în judecată de BCR, care considera că suma câștigată în instanță este exagerată. BCR are în prezent o sentință favorabilă din partea instanței, dar nu a putut recupera banii, fapt pentru care a cerut introducerea firmei lui Firicel Mitrașcă în insolvență.

Ca să se răzbune, spun reprezentanții BCR, acesta a formulat mai multe acțiuni împotriva BCR, dintre care și una de spălare de bani. Directorul de comunicare al BCR, Ionuț Stanimir, a oferit următoarele explicații: „Banca Comercială Româna nu a fost citată până la această dată, în niciun dosar penal pentru vreo faptă reținută în sarcina sa. Menționarea sintagmei de spălare de bani reflecta o plângere făcută cu rea credință de către un denunțător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ un milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanțe reprezentând onorariu executor judecătoresc”. Firicel George Mitrașcă nu a putut fi contactat de EVZ până la închiderea ediției.

„Tranzacția Tokyo”. BCR a vândut cel mai mare portofoliu de credite neperformante din istoria bancară din România, 1,1 miliarde de euro

Banca Comercială Română a finalizat vânzarea „PortofoliuluiTokyo”, cea mai mare tranzacție de credite neperformante făcută până acum de o bancă românească. Creditele vândute însumează 1,1 miliarde de euro. Tranzacția a fost confirmată de conducerea BCR pentru ziarul nostru. „Portofoliul Tokyo” reprezintă credite restante, fără garanții imobiliare, adică nu au nicio legătură cu recent adoptata Lege a Dării în plată. Potrivit unui reprezentant BCR, este vorba în special de împrumuturi de consum, împrumuturile imobiliare fiind vândute doar în cazuri izolate.

Cele 1,1 miliarde sunt prima tranșă dintr-o operațiune de curățire a bilanțului BCR de credite neperformante în valoare de 2 miliarde de euro. Evident, la acest nivel, cifrele sunt aproximative. Potrivt siteului mirsanu.ro, pe 11 decembrie 2015, conducerea International Finance Corporation a aprobat finanțarea achiziționării portofoliului. Pe 25 decembrie, afacerea a fost parafată. Pe lângă IFC, din consorțiul cumpărător au mai făcut parte și APS și Deutsche Bank, cei 3 având nevoie de o investiție de 166 milioane de dolari. Asta înseamnă că BCR a vândut creanțele la aproximativ 10% din valoarea de bilanț. La sfârșitul săptămânii trecute, tranzacția Tokyo a fost finalizată. (Mihai Popescu)